Tonic espresso - jeszcze kilkanaście lat temu zareagowalibyśmy ogromnym zdziwieniem na takie połączenie. Jak to - mieszać kawę z napojem gazowanym? Obecnie jednak każdy, kto szuka intrygującego, orzeźwiającego połączenia goryczki toniku ze smakiem ulubionego napoju, może spróbować we własnym domu stworzyć tonic espresso. Jak je zrobić? Podpowiadamy.
Kawa z tonikiem i lodem - czy to ma sens?
Nawet najbardziej tradycyjni wielbiciele kawy muszą przyznać, że jej różnorodne wariacje to ciekawa odmiana. Szczególnie w kontekście gorących dni, kiedy nie chcemy rezygnować ze smaku kawy, ale jednocześnie wolimy pić ją na zimno. Oczywiście możemy wówczas sięgnąć po kawę mrożoną, ale dlaczego nie dodać jej oryginalnego smaku, który orzeźwi i będzie po prostu przepyszną odmianą? Połączenie espresso i tonic zyskało tak wielką popularność, ponieważ nie ogranicza się jedynie do tych dwóch składników - możemy je wzbogacać wedle własnego uznania - więcej na ten temat poniżej.
Jak przygotować espresso z tonikiem?
Ogromną zaletą kawy z tonikiem i lodem jest to, że jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zacznijmy od samego lodu - siłą rzeczy warto go przygotować wcześniej, aby w razie konieczności móc pozwolić sobie na dolewkę. Kolejną kwestią jest dobór toniku. Na rynku znajdziemy kilka rodzajów tego napoju, dlatego warto uprzednio przetestować niektóre z nich, aby wybrać ulubiony. Jeśli np. nie lubimy zbyt słodkiego smaku, to sprawdźmy, czy dany produkt nie ma dodatkowego syropu glukozowego w składzie.
Ostatnią kwestią są dodatki. Tu naprawdę możemy poszaleć. Od standardowego plasterka pomarańczy lub limonki, przez mrożone owoce, po ulubione syropy i np. miętę lub inne zioła - espresso z tonikiem to tak naprawdę baza do eksperymentów i poszukiwanie ulubionego zestawienia smaków i aromatów. Oczywiście możemy pozostać przy klasycznym smaku bez dodatków, bo to również świetna opcja.
Espresso z tonikiem - przepis
Jak zrobić espresso z tonikiem, aby nie tylko świetnie smakowało, ale i wyglądało niczym z egzotycznego drink baru? Najpierw tonic najlepiej umieścić w lodówce przed przygotowaniem napoju, aby był co najmniej chłodny. Następnie do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu, a następnie wlewamy około 150 ml tonicu lub po prostu tyle, aby pozostawić miejsce na kawę. Na tym etapie możemy także wlać dodatki, np. sok z wyciskanej pomarańczy lub syrop.
Kolejny krok to przygotowanie espresso. Robimy to wedle własnego uznania, jednak warto wziąć pod uwagę, aby uzysk nie eksponował goryczki ani kwasowość zmielonych ziaren. Dlaczego ma to znaczenia? W połączeniu toniku z espresso za te nuty smakowe będzie odpowiadał tonic, w związku z czym kawa nie musi być gorzka czy kwasowa.
Standardowo 30 ml espresso wystarczy do jednego drinka, ale możemy dodać drugą porcję, aby podkreślić kawowy smak. Możemy je zrobić zarówno w ekspresie, jak i np. w kawiarce. Espresso nie musimy schładzać, gdyż szybko wytraci ono temperaturę w połączeniu z lodem i tonikiem. Gotową kawę wlewamy powoli, aby uzyskać piękny efekt wizualny w szklance, czyli ciemną górę i jasny dół drinka. Następnie możemy udekorować szklankę wspomnianymi wyżej dodatkami, np. plastrem limonki.
Dobór kawy do espresso z tonikiem
Skoro już wiemy, jak przygotować espresso z tonikiem, to warto zastanowić się, jaka kawa będzie idealne do tego typu drinka. Naszą rekomendacją będzie kawa speciality w wydaniu klasycznego włoskiego espresso, które uzyskamy z ziaren Super Tuscan. Ten espresso blend charakteryzuje się nutami czekoladowymi, prażonymi orzechami i karmelem, co podkreśla jej słodycz i gładką teksturę. Kompozycja ta składa się z średnio palonych ziaren arabiki, co dodaje jej bogatego, niepowtarzalnego smaku rodem ze słonecznej Toskanii.
Pozostaw komentarz