Latem często bywa tak, że mamy ochotę na kawę, ale ukrop za oknem skutecznie powstrzymuje nas od gorącego naparu. Jak zrobić kawę mrożoną w domu, która będzie ciekawą alternatywą dla ciepłego napoju i zapewni niesamowite doznania? Przepisów na wykonanie domowej kawy mrożonej można znaleźć wiele, ale tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć z ziaren ich unikalny smak i aromat. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, jak zrobić mrożoną kawę w domu, aby dostarczyła nam przyjemnego orzeźwienia w upalne dni.
Kawa mrożona – jak ją zrobić w domu?
Jak w domowych warunkach zrobić mrożoną kawę, która dorówna swoimi walorami tej, przygotowywanej przez doświadczonego baristę? Zanim wybierzemy interesujący nas przepis na kawę mrożoną, musimy pamiętać m.in. o tym, że:
- dobra kawa ziarnista to podstawa,
- kawa mrożona i wysoka szklanka z grubym dnem to nierozłączna para – warto wcześniej włożyć naczynie na godzinę do lodówki, dzięki czemu będzie ono lepiej utrzymywać temperaturę schłodzonego napoju,
- kluczową rolę odgrywa wybór rodzaju kawy mrożonej.
Poznaj proste i szybkie przepisy na doskonałe kawy mrożone rodem z Grecji i Włoch, które można bez problemu przyrządzić w domu.
Freddo – kawa mrożona ze słonecznej Grecji
Grecja jest uznawana za kolebkę kultury czy filozofii, ale okazuje się, że ma swoje zasługi także w zakresie kaw mrożonych. Jak się robi kawę mrożoną po grecku? Skupimy się dzisiaj na wyjątkowo smacznej formie kawy mrożonej, a dokładnie na kawie freddo w wersji espresso oraz cappuccino.
Szybki przepis na freddo espresso
Jak przyrządzić doskonałe freddo espresso? W tym celu potrzebne Ci będą:
- shaker barmański,
- wysoka szklanka,
- dwie filiżanki espresso,
- kostki lodu,
- cukier do smaku.
Receptura freddo espresso jest bardzo prosta i bez trudu przegotujesz ten napój, nie ruszając się z domu.
- Przygotuj dwie filiżanki espresso z optymalną dla siebie ilością cukru.
- Pozostaw napar do wystudzenia.
- Do shakera wrzuć kostki lodu i wlej schłodzone espresso.
- Potrząsaj energicznie całością do momentu, aż na powierzchni napoju wytworzy się puszysta, kawowa piana.
- Umieść w schłodzonej szklance kilka kostek lodu i zalej je napojem ze shakera.
Jeśli jesteś wiernym fanem espresso, to ta kawa mrożona jest dla Ciebie idealną opcją na upały.
Prosty przepis na freddo cappuccino
Podobnie wygląda przygotowanie freddo cappuccino, które polecamy miłośnikom kaw mlecznych. Do przyrządzenia tego specjału potrzebne Ci będą:
- shaker barmański,
- wysoka szklanka,
- dwie filiżanki espresso,
- kostki lodu,
- schłodzone mleko (objętość zbliżona do dwóch przyrządzonych porcji espresso),
- opcjonalnie cukier oraz dodatki, np. wiórki czekoladowe lub cynamon.
Jak przyrządzić smaczne freddo cappuccino?
- Przygotuj dwie filiżanki espresso, dodaj cukier wedle uznania i pozostaw do wystygnięcia.
- Wlej wystudzone espresso do shakera z lodem i energicznie potrząsaj całością do otrzymania pianki kawowej.
- Wrzuć do schłodzonej szklanki kostki lodu i zalej je zawartością shakera.
- Schłodzone mleko krowie lub roślinne połącz z lodem i spień do momentu uzyskania gęstej piany.
- Powoli przelewaj mleczną piankę na powierzchnię kawy – odpowiednio spienione mleko nie powinno przenikać do napoju.
- Ozdób mleczną piankę wiórkami lub cynamonem.
Nasz przepis na kawę mrożoną freddo cappuccino zapewni Ci doskonałą, mleczną ochłodę w domowym zaciszu.
Affogato – idealna propozycja dla miłośników deserów kawowych
Z Grecji przenosimy się do innego kraju słynącego z miłości do kawy, czyli Włoch. Tutaj poznajemy kawę affogato, czyli tak naprawdę lody waniliowe lub śmietankowe zatopione w dobrym espresso. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:
- pucharek lodowy lub większa filiżanka,
- dwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych,
- dwie filiżanki espresso.
Przepis na kawę affogato jest banalnie prosty.
- Przygotuj dwie filiżanki mocnego espresso. Rada: najlepsza kawa mrożona affogato to taka, która powstaje na bazie brazylijskich ziaren, z klasycznymi orzechowymi i czekoladowymi nutami.
- Do pucharka lub filiżanki przełóż lody.
- Zalej lody gorącym espresso.
Przygotowanie takiego deseru kawowego trwa niezwykle krótko, a przy tym można się nim długo rozkoszować.
Podsumowanie
Wiemy już, jak może wyglądać kawa mrożona, przyrządzona za pomocą domowego ekspresu. Podstawową kwestią, o którą trzeba zadbać, jest przede wszystkim jakościowa kawa ziarnista, bez której trudno będzie osiągnąć satysfakcjonujący efekt. Wyselekcjonowane ziarna pozwolą dobremu ekspresowi ciśnieniowemu na przygotowanie doskonałego espresso, stanowiącego fundament zarówno greckiego freddo, jak i włoskiego affogato.
Jako palarnia kawy LaCava oferujemy różnorodne kawy ziarniste z wielu stron świata, w tym Brazylii, Kenii czy Etiopii. Znajdziesz u nas wiele kompozycji ziaren, które doskonale sprawdzą się w przypadku kaw mrożonych. W naszym sklepie proponujemy również m.in. wysokiej klasy domowe ekspresy do kawy marki Jura. Za pomocą takiego urządzenia możesz przyrządzić wyśmienite espresso, które stanie się idealną bazą Twojej kawy mrożonej.
Zapraszamy do kontaktu!
Pozostaw komentarz