Ta strona nie jest wspierana przez Twoją przeglądarkę. Rekomendujemy Chrome, Safari, Edge lub Firefox.

Bezpłatna wysyłka na terenie Polski od 99 zł Paczkomaty InPost oraz kurier DPD

15. Urodziny Nowa odsłona marki LaCava

Koszyk

Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do bezpłatnej wysyłki. Brakuje 100 zł do bezpłatnej wysyłki,.
Brak więcej produktów

Produkty
Suma Bezpłatne
Koszty wysyłki oraz zniżki są podsumowane w kasie.
Kontynuuj zakupy

Craftowe palenie to sztuka.

Dostarczanie wyjątkowego doświadczenia kawowego naszym klientom to cel pracy naszej palarni. To wieloetapowy proces, dzięki któremu tworzymy unikalne produkty, które wierzymy, że wprowadzają element piękna do codziennego życia naszych Klientów.

Zobacz jak to robimy.

Wszystko zaczyna się

Na plantacji.

Jesteśmy zdania, że jednym z najważniejszych zadań palarni kawy jest pozyskiwanie unikalnego, wyjątkowego surowca kawy zielonej.

My celujemy w kawy słodkie, z wyczuwalnymi nutami sensorycznymi, o wyrazistym charakterze i owocowości.

Kawę zieloną pozyskujemy na wiele sposobów: bezpośrednio z naszej obecności na plantacji (direct trade), przez partnerów oraz dystrybutorów kawy specialty.

Ponieważ stawiamy na sezonowość kawy specialty, naszym celem jest wypalanie ziaren, które są możliwie świeże, a więc pochodzące z zbioru, który odbył się niedawno.

Nasz kraftowy piec.

Probat. Precyzyjny i z duszą.

Probatone 25 to zakupiony przez nas w 2015 roku bębnowy piec legendarnej marki Probat. Ta niemiecka firma produkuje piece od 1868 roku, a obecnie uchodzi za producenta najwyższej jakości pieców do palenia kawy specialty.

Zasyp 25 kg kawy zielonej pozwala na wykonywanie małych, ale bardzo precyzyjnych batchy. Kochamy probata za podkreślanie w kawie nut czekoladowych, orzechowych oraz uwydatnianiu uwielbianego przez miłośników kawy body.

Do zadań specjalnych.

Diedrich CR70. Prawdziwy potwór.

Zakupiony w 2022 roku Diedrich CR70 to połączenie tradycyjnego rzemiosła z najnowocześniejszymi obecnie technologiami w świecie produkcji specialty. Więcej parametrów do kontroli, bardzo szczegółowe panowanie nad przepływem powietrza, czy manewrowanie temperaturą na końcowych etapach palenia za pomocą unikalnej technologii wymienników ciepła to jedne z wielu wspaniałych cech tej maszyny.

Zasyp 70 kg pozwala na jednorazowy zasyp całego worka. Dzięki temu nasze najlepiej sprzedające się kawy są dopieszczane przez tę wspaniałą maszynerię.

Poznaj prawdziwą Roasterkę.

Karolina.

Dołączyła do LaCava w maju 2022 roku i od tamtej pory udowadnia na każdym kroku bezkompromisowe podejście do jakości oraz chęć uczenia się rzemiosła kawy oraz poznawania wszystkich aspektów jej produkcji.

Potrafi wiele to za mało powiedziane. Jest obecnie odpowiedzialna w LaCava za profilowanie nowych ziaren, ocenę sensoryczną próbek, przeprowadzanie cuppingów produkcyjnych oraz oczywiście palenie ziaren specialty.

Posiada liczne certyfikaty i szkolenia potwierdzające jej kompetencje, choć jej najmocniejszą stroną jest wszechstronne doświadczenie roasterskie oraz bardzo pozytywna i ciepła energia, która przenika również do ziarna.

Head Coffee Roaster. Człowiek - Tytuł.

Alek.

Dołączył do zespołu LaCava w 2021 roku oraz od początku wprowadził rewolucję w życiu i pracy naszej palarni. Jest stróżem dokładności, porządku, czystości oraz poukładania wszystkich procesów odpowiadających za bezbłędne funkcjonowanie palarni.

LaCava w obecnym kształcie jest efektem wspaniałej pracy Alka nad unowocześnieniem oferty produktowej, wprowadzeniem innowacyjnych produktów, jak również nawiązaniem relacji z plantacjami i dostawcami kawy zielonej. Wprowadził reżim kontroli jakości, który stawia naszą palarnię jako wzór w branży.

Na codzień zajmuje się sourcingiem zielonego ziarna (sprowadzeniem i testowaniem dziesiątek próbek z różnych originów), przygotowywaniem próbnych wypałów, profilowaniem nowych kaw, jak i kontrolą jakości na każdym etapie produkcyjnym.

Znany od 2022 roku jako Mistrz Polski Roastingu oraz Mistrz Polski Cup Tasters. Dodatkowo posiada niezwykle trudną do uzyskania certyfikację Q Grader Arabica.

Quality Control (QC)

Poznaj nasze najważniejsze założenia filozofii kontroli jakości.

files/one_icon_4f6ad900-54ff-4ac6-920f-2afbb3361b17.svg

Kawa zielona

Bez świeżego surowca o wyjątkowej jakości nie ma mowy o wybitnej kawie w filiżance. Alek z Karoliną testują dziesiątki próbek nowych, świeżych ziaren na etapie pre-shipmentu, aby wybrać prawdziwe perełki. Cupping testowy na próbkach to podstawa działania każdej palarni specialty.

Po sprowadzeniu na nasz magazyn kawa zielona jest przechowywana w chłodnym, suchym i zacienionym magazynie w pełni kontrolowanych warunkach.

files/two_icon_7aac4115-9b09-41fd-bdb1-d51352803371.svg

Powtarzalność to podstawa

Pomiędzy wypałami stosujemy tzw. "Between Batch Protocol", dzięki któremu resetujemy przechowywane w piecu ciepło, a każdy wypał jest idealnie powtarzalny. W efekcie smak danej kawy jest taki sam w przypadku każdej partii produkcyjnej.

Do weryfikacji powtarzalności oraz poprawności procesów produkcyjnych używamy topowego oprogramowania Cropster. Możemy w nim sprawdzić dosłownie każdy wypał oraz każdy jego paramatr na wiele lat wstecz.

files/three_icon_8404b18a-45af-481a-87ab-ac2511973f8b.svg

Kontrolujemy każdy batch

Po sprofilowaniu (ustaleniu szczegółowego sposobu palenia) danego ziarna określamy parametry QC takie jak: kolor, czas wypału, temperatura końcowa, development time i wiele innych. Dzięki temu ustalamy standard jakości, charakter kawy oraz nuty sensoryczne, które będą powtarzalne w każdej partii.

Do sprawdzania parametrów wypalonej kawy używamy specjalistyczny sprzęt pomiarowy. Każdy wypał musi spełniać te kryteria, aby być dopuszczony do cuppingu oraz następnie do sprzedaży.

Oddzielny i kontrolowany magazyn kawy zielonej.

Przechowywanie ma znaczenie.

Jakość w filiżance nie bieże się znikąd. Jako jedna z niewielu craftowych palarni kawy specialty w Polsce przykładamy ogromną wagę do przechowywania surowca.

Monitoring temperatury, wilgotności oraz ciśnienia atmosferycznego 24/7. Do tego oddzielne i zamykane pomieszczenie bez wymiany termicznej.

Dzięki tak purystycznemu podejściu gwarantujemy, że palone ziarna są właściwie przechowywane, a efekty starzenia się ziarna optymalnie zminimalizowane.

Cuppingi produkcyjne

To podstawa naszej codziennej pracy palarni oraz bezkompromisowego podeścia do quality control (QC). Każdy wypał kawy specialty jest sprawdzany pod kątem zgodności z parametrami definiowanymi na etapie opracowywania profilu danej kawy.

Dla Ciebie. Dla Twoich bliskich.

Zwiedzanie naszej palarni kawy.

Chcesz zobaczyć jak funkcjonuje palarnia kawy od kuchni? Zapisz się na nasze kilkugodzinne szkolenie, na którym:

  • zobaczysz palenie kawy na żywo
  • nauczysz się na czym polega wypalanie kawy
  • zrobisz profesjonalny cupping najlepszych kaw świata
  • poznasz podstawy branży oraz fundamentalną wiedzę o kawie

Zapisz się dziś, już od 290 zł osobę.

Posiadamy prestiżową certyfikację B Corp jako:

Pierwsza palarnia kawy w Polsce.

Chcemy dbać o środowisko. Chcemy mieć pozytywny wpływ na okoliczną społeczność, jak również na otoczenie, z którego pochodzi zielone ziarno.

W maju 2024 uzyskaliśmy certyfikację potwierdzającą efekt naszej wieloletniej pracy nad pozytywnym społecznym i środowiskowym wpływem.

Wyślij do nas wiadomość

Masz pytania? A może chcesz zrealizować hurtowe zamówienie lub zrobić private label? Napisz do nas, odezwiemy się niezwłocznie i chętnie pomożemy!

ODWIEDŹ

Naszą palarnię

Będzie nam bardzo miło, jeżeli nas odwiedzisz. Zapraszamy na pyszną kawę, pogadać lub szybkie zakupy.

ADRES

al. Katowicka 7


Wolica (k. Janek), 05-830


KONTAKT

+48 22 726 77 00

biuro@lacava.pl


GODZINY OTWARCIA

Poniedziałek - Piątek, 9.00-17.00