
Alek Smęt i jego przygody z kawowymi mistrzostwami
Zaczynał normalnie, tak jak wielu. Pierwsze kroki w świecie kawy stawiał w rodzimej kawiarni. Później założył własny lokal na jednym z wydziałów U...
Czytaj więcejCzerwiec, wtorkowe przedpołudnie. W powietrzu unosi się aromat świeżo parzonej kawy, a w tle słychać szum spienianego mleka przeplatany rozmowami i...
Czytaj więcejFlat white – co to za kawa? To pytanie stawia sobie wielu miłośników kawy z mlekiem pragnących poznawać nowe specjały kawowe i wyjść ze strefy komf...
Czytaj więcejSzukasz receptury na smaczną kawę z czekoladowym akcentem? Kawa po bawarsku przyrządzona w oparciu o nasz przepis to prawdziwy hit, który dostarczy...
Czytaj więcejMiłośnicy parzenia kawy metodami przelewowymi zdają sobie sprawę, jak istotny w tym procesie jest odpowiedni czajnik. Jaki czajnik elektryczny spra...
Czytaj więcejKawa specialty vs kawa przemysłowa – wyjaśniamy różnice ukryte w ziarnach Czy zastanawiałeś się kiedyś czym różni się kawa specialty od zwykłej kaw...
Czytaj więcejŚwieżo mielona kawa ziarnista to podstawa do przyrządzenia doskonałego naparu. Wielu kawoszy zastanawia się, jaki młynek do kawy zagwarantuje im od...
Czytaj więcejPodróże z filiżanką w dłoni “Mieć kogoś, kto by mnie rozumiał – oto moja jedyna potrzeba życiowa” pisał niegdyś Gabriel García Márquez. Jeśli o na...
Czytaj więcejMiłośnicy świeżo palonej kawy cenią ją za bogactwo smaku i aromatu zamknięte w każdym ziarnie. Powstaje więc pytanie: jak przechowywać kawę ziarnis...
Czytaj więcejLatem często bywa tak, że mamy ochotę na kawę, ale ukrop za oknem skutecznie powstrzymuje nas od gorącego naparu. Jak zrobić kawę mrożoną w domu, k...
Czytaj więcejDla wielu osób pierwszym geograficznym skojarzeniem na myśl o kawie są Brazylia i Kolumbia. To słuszna intuicja – kawy z Ameryki Południowej od lat...
Czytaj więcejWysokiej jakości kawy afrykańskie to towar, do którego słabość ma wielu kawoszy z całego świata. Za szczególnie ceniony gatunek kawy z tego kontyne...
Czytaj więcejIntensywny aromat świeżej kawy rozchodzący się w firmowej kuchni to sygnał dla pracowników, że przyszedł czas na małą przerwę. Jaki ekspres do biur...
Czytaj więcej