Ta strona nie jest wspierana przez Twoją przeglądarkę. Rekomendujemy Chrome, Safari, Edge lub Firefox.

Bezpłatna wysyłka na terenie Polski od 99 zł Paczkomaty InPost oraz kurier DPD

Koszyk

Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do bezpłatnej wysyłki. Brakuje 100 zł do bezpłatnej wysyłki,.
Brak więcej produktów

Produkty
Suma Bezpłatne
Koszty wysyłki oraz zniżki są podsumowane w kasie.
Kontynuuj zakupy
Kawa Speciality – co to jest i czy jest najlepsza?

JOURNAL

Kawa Speciality – co to jest i czy jest najlepsza?

Wyobraź sobie napar czysty, delikatny, naturalnie słodki, a jednocześnie różnorodny w smaku – taka właśnie jest kawa speciality. Co to jest, omówimy dokładniej w dzisiejszym artykule, ponieważ różnic między kawą speciality a kawą powszechnie dostępną na rynku jest wiele. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że kawa speciality przez wielu uznawana jest za najlepszą i dającą znacznie więcej niż poranny zastrzyk energii. Na czym polega jej wyjątkowość? 

Kawa speciality – co to jest?

coffee beansKawa speciality znajduje się na ustach baristów, domowych amatorów kawy i sympatyków małych kawiarni. Co to jest i dlaczego budzi takie zainteresowanie wśród kawoszy? Wyobraź sobie kawę gorzką, pozbawioną smaku innego niż spalone drewno i pozostawiającą nieprzyjemne wrażenie tuż po jej wypiciu. Tak smakuje większość kaw dostępnych na rynku – pijąc taką kawę, nie myślisz raczej o złożonym aromacie, owocowych nutach i naturalnej słodyczy. Znacznie częściej pojawia się potrzeba dodania cukru i mleka, co pozwala choć minimalnie zbalansować ten w gruncie rzeczy brudny smak. Co to jest w takim razie kawa speciality?

To najwyższej jakości ziarna, które są zaliczane do segmentu speciality na podstawie wnikliwej i rygorystycznej oceny Q-graderów. Wyróżnia je czysty i aksamitny smak, owocowo-kwiatowy aromat, delikatność i brak przytłaczającej goryczy – kawa speciality jest pochwałą różnorodności. Przede wszystkim jednak taka kawa musi spełniać trzy warunki:

  • musi otrzymać 80 punktów na 100 możliwych,
  • musi być pozbawiona defektu I stopnia i posiadać nie więcej niż 5 defektów II stopnia w 350 gramowej próbce zielonych ziaren,
  • w 100 gramowej wypalonej kawie nie może znaleźć się ani jeden quackers, czyli niedojrzałe ziarno, które po wypaleniu jest jaśniejsze, a po złamaniu ma zapach orzecha ziemnego.

Kawa speciality to zatem coś więcej niż po prostu dobra kawa, którą możesz zamówić w ulubionej kawiarni. Taki produkt musi spełnić rygorystyczne warunki potwierdzone przez specjalistów – to ważna dla Ciebie informacja, ponieważ w ostatnich latach określenie kawa speciality bywa nadużywane, co wprowadziło w błąd wiele osób.

Kim jest Q-grader i jak wygląda ocena kawy?

Skoro kawa speciality podlega ocenie, potrzebni są eksperci znający się na ziarnach równie dobrze lub lepiej niż sommelierzy na winie. Q-grader to profesjonalny degustator wyspecjalizowany w ocenie sensorycznej arabiki – potwierdzeniem umiejętności jest certyfikat wydawany przez Coffee Quality Institute. Zostanie Q-graderem wymaga czegoś więcej niż subiektywnej oceny jakości ziaren. Profesjonalny degustator musi doskonale znać teorię, wykształcić umiejętności sensoryczne oraz rzetelnie ocenić zarówno zielone, jak i palone ziarno. Licencja uzyskana po zdaniu wszystkich egzaminów jest ważna przez trzy lata – po upływie tego czasu trzeba po raz kolejny potwierdzić kawowe kompetencje. Dzięki temu masz pewność, że kawa speciality jest oceniana przez wykwalifikowanych specjalistów.

cupping

Proces oceny kawy jest ściśle ustandaryzowany – za sposób komunikacji odpowiada SCA, czyli Specialty Coffee Association (zarówno forma speciality, jak i specialty jest poprawna). Stworzono specjalistyczne arkusze ocen i słownictwo oraz wyznaczono standardy i procedury, na podstawie których określa się, czy dana kawa ziarnista należy do segmentu speciality. Q-grader jest w stanie ocenić ziarna pod kątem defektów, rozpoznać błędy w paleniu oraz wskazać cechy będące efektem uprawy i obróbki surowca. To właśnie dlatego przyznanie 80 lub więcej punktów w stu-punktowej skali przekłada się bezpośrednio na wartość ziaren. W praktyce oznacza to, że cena kawy speciality może być wyższa niż w przypadku produktów dostępnych w dyskontach – jest to bowiem produkt premium w najlepszym znaczeniu tego słowa.

Czy kawa speciality jest trudno dostępna?

Być może myślisz teraz, że ziarnista kawa speciality musi być trudno dostępna – ekskluzywny produkt nie może być przecież dostępny od ręki. Nic bardziej mylnego! Mówimy co prawda o najwyższej jakościowo kawie na świecie, ręcznych zbiorach, uprawie na niewielką skalę i rygorystycznej kontroli jakości, ale w rzeczywistości cena produktów premium nie zawsze odbiega od tych produkowanych na skalę przemysłową. Przypomnij sobie, jak często cena markowej kawy w zwykłym sklepie wywołała w Tobie zdziwienie oraz późniejsze rozczarowanie jakością (przy okazji – przeczytaj, czy kawa jest zdrowa). Tymczasem za kawę speciality zapłacisz już od 100 złotych za kilogram. Oczywiście nie znajdziesz jej w osiedlowym sklepie, ale w kraju z powodzeniem funkcjonuje kilkanaście palarni kawy speciality, w tym warszawska LaCava. Jednak rynek kawy speciality w Polsce nadal stanowi zaledwie kilka procent całego rynku, co sprawia, że jest to doświadczenie unikalne, za które warto (a nawet należy, jeżeli chcesz uczciwie wynagrodzić osoby zaangażowane w produkcję kawy) zapłacić nieco więcej.

Co jeszcze warto wiedzieć o kawach z segmentu speciality?

Po raz pierwszy określenie kawa speciality pojawiło się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku – niektórzy wskazują, że miało to miejsce podczas konferencji producentów kawy, inni, że użyła go Erna Knutsen w Tea&Coffee Trade Journal. Jak wyglądał ten pierwszy raz nie ma większego znaczenia, kluczowe są natomiast konsekwencje pojawienia się tego terminu. Kawa ziarnista speciality miała być równoznaczna z najwyższą jakością oraz produkcją w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kupując produkt premium, masz więc pewność w kilku zasadniczych kwestiach

  • ziarna pochodzą ze świeżego zbioru i są świeżo palon
  • produkcja kawy odbywa się w ramach zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu efekty uprawy są odczuwalne lokalnie,
  • napar, który uzyskujesz po zaparzeniu kawy, jest czysty i niepowtarzalny,
  • zyskujesz dostęp do takich informacji, jak miejsce pochodzenie surowca, sposób uprawy ziaren, historia plantacji i samego farmera, ale masz też wiedzę o tym, jak wyglądają poszczególne etapy produkcji. Najlepsze metody parzenia

Domyślasz się, że jako palarnia kawy, wypijamy na co dzień spore ilości kawy – z czystym sumieniem polecamy więc wykorzystać kawę speciality do alternatywnych metod parzenia. Chemex, dripper i aeropress doskonale wydobywają z ziaren najlepsze aromaty, dzięki czemu uzyskujesz napar bogaty w smaku. Metody alternatywne pozwalają wyczuć charakterystyczne dla danego ziarna nuty smakowe, choć pamiętaj, że kawy speciality sprawdzają się również w metodach ciśnieniowych (niezmiennie polecamy ekspresy do kawy Jura).

Podsumowanie

Nie musisz więcej zastanawiać się, co to jest kawa speciality – jest to produkt premium poddawany rygorystycznej ocenie przez wykwalifikowanych Q-Graderów. Jakość w tym przypadku jest kluczowa i nie podlega dyskusji. Kawa, aby stać się częścią segmentu speciality, musi spełniać precyzyjnie określone warunki. Oprócz tego, istotne są świeżość i stopień palenia kawy oraz traceability, czyli świadomość pochodzenia surowca. Kawa speciality jest dostępna w Polsce, dzięki palarniom kawy takim jak nasza

roasting

Pozostaw komentarz

Komentarze muszą zostać zaakceptowane przed publikacją