Nie musisz się dłużej zastanawiać, jak parzyć kawę w kawiarce, aby otrzymać esencjonalny napar w kilka minut – wyjaśnimy Ci, czego potrzebujesz do jego przygotowania oraz, czym tak naprawdę różni się ta metoda parzenia kawy od innych. Dowiesz się także, co wspólnego ma kawiarka z pralką. Dzięki naszym wskazówkom będziesz w stanie zrobić aromatyczną kawę nie tylko w domowym zaciszu, ale również w czasie podróży. Kawiarka jest bowiem urządzeniem idealnym do transportowania. To co, zaczynamy?
Czym jest kawiarka?
Zanim przejdziemy do tego, jak parzyć kawę w kawiarce, należy się kilka słów wyjaśnienia tym osobom, które jeszcze nie wiedzą, co to dokładnie za urządzenie. Kawiarka znana jest pod wieloma nazwami – kafetiera, mokka, moka, makinetka... Pozostaniemy przy klasycznej kawiarce ciśnieniowej, ale zwracamy uwagę, że wszystkie te nazwy dotyczą jednego urządzenia.
Miłośnikom kawy kawiarka kojarzy się z jednym nazwiskiem – Bialetti to dzisiaj synonim urządzenia, dzięki któremu możesz pić espresso w domu jak z kawiarni. Alfonso Bialetti stworzył na początku XX wieku we Włoszech czajniczek, który pozwolił cieszyć się aromatyczną małą czarną w domowym zaciszu. Nie był on pierwszy, ale to właśnie jego nazwisko przylgnęło na stałe do kafetiery. Zapewne zastanawiasz się też, co kawiarka ma wspólnego z pralką, o której wspomnieliśmy na początku. Podobno to właśnie ówczesne pralki stanowiły dla Bialettiego inspirację przy tworzeniu najpopularniejszego dzisiaj wariantu kawiarki.
Parzenie kawy w kawiarce jest proste, ale dobrze wiedzieć, z jakich elementów składa się to urządzenie. Należą do nich:
- górny zbiornik, w którym docelowo ma się znaleźć gotowy napar,
- pojemnik na kawę wraz z sitkiem,
- dolny zbiornik, do którego wlewa się wodę,
- uszczelka, którą w razie potrzeby należy wymienić.
Pora na przedstawienie tego klasycznego sposobu parzenia kawy.
Co będzie Ci potrzebne do zaparzenia kawy w kawiarce?
Nie będziemy się spierać, czy włoska kawa rzeczywiście jest najlepsza do parzenia kawy w kawiarce, bo nasze kawy ziarniste udowadniają, że nie jest to warunek konieczny. Niemniej potrzebujesz wysokiej jakości, świeżo palonych ziaren – szczególnie jeśli masz w domu młynek. Możesz też sprawdzić dostępne w naszym sklepie młynki do kawy i wybrać model optymalny dla siebie. Polecamy samodzielne mielenie, ponieważ dzięki temu w pełni docenisz to, jak działa kawiarka. Dobra kawa ziarnista daje Ci natomiast pewność, że napar będzie aromatyczny i co najważniejsze – pyszny.
Osobom, które dbają o całą oprawę parzenia kawy, polecamy również dzbanki do kawy. Serwer stworzony z myślą o piciu małej czarnej to nie tylko praktyczny, ale i estetyczny dodatek, który podnosi wartość całego rytuału. Zastanawiasz się, czy potrzebujesz wagi do kawy? O ile w przypadku alternatywnych metod parzenia kawy, takich jak Chemex, czy AeroPress, odmierzanie odpowiedniej ilości mielonych ziaren ma znaczenie, o tyle kawiarka poprzez rozmiar narzuca nam ilość kawy.
Jak parzyć kawę w kawiarce – wskazówki krok po kroku
Przyszedł czas by omówić, jak używać kawiarki – krok po kroku tak, by nie popełnić niepotrzebnego błędu, wpływającego na smak kawy. Jeżeli korzystasz z młynka, ustaw mielenie na stosunkowo drobne, najlepiej grubsze niż do espresso, ale drobniejsze niż pod dripa. Zbyt drobne mielenie może doprowadzić do zatkania sitka.
Ile wody należy wlać do kawiarki? Dobre kawiarki do kawy mają oznaczenie, które informuje o optymalnej ilości wody. W innym przypadku wlej wodę poniżej zaworu bezpieczeństwa – kluczowe jest to, by nie uzupełniać dolnej części urządzenia do pełna. Pozostaje pytanie, jakiej wody użyć, ciepłej czy zimnej. Część kawowych ekspertów sugeruje, by wlewać gorącą wodę (nie wrzątek), dzięki czemu zaparzanie kawy w kawiarce będzie trwało krócej, a mielone ziarna będą mieć krótszy kontakt z wysoką temperaturą. Będzie miało to bezpośrednie przełożenie na smak naparu.
Kawiarka powie Ci, ile kawy należy zmielić – ograniczeniem jest bowiem rozmiar sitka. Nie musisz więc sprawdzać, ile gram kawy przygotować do kawiarki. Sitko należy szczelnie wypełnić zmielonymi ziarnami, a samą powierzchnię wyrównać palcami, zostawiając czyste ranty. Tak przygotowane urządzenie należy zakręcić i postawić całość na kuchence, a wieczko pozostawić otwarte, dzięki czemu będziesz kontrolować proces parzenia kawy. Jak długo parzyć kawę w kawiarce? Charakterystyczne bulgotanie poinformuje Cię o tym, że należy zdjąć urządzenie z kuchenki i przelać gotowy napar do kubka lub filiżanki. Nie czekaj, aż kawiarka przestanie wydawać dźwięki.
Czym kawiarka różni się od innych metod parzenia kawy?
Kawiarka wyróżnia się prostą zasadą działania, dlatego cieszy się dużą popularnością – wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Urządzenie jest alternatywą dla droższych ekspresów automatycznych, ponieważ pozwala zaparzyć kawową klasykę, czyli espresso. Na jego bazie możesz również przygotować mleczne specjały, ale potrzebujesz do tego dodatkowego spieniacza. Parzenie kawy w kawiarce odbywa się metodą ciśnieniową, dlatego ten sposób nie jest zaliczany do tzw. alternatyw, jak drip, Chemex, czy AeroPress.
Do najważniejszych zalet kawiarki należy przystępna cena oraz fakt, że możesz zabrać urządzenie nawet pod namiot – wystarczy mały palnik gazowy, aby przygotować aromatyczne espresso na świeżym powietrzu. Oczywiście osoby, które preferują udogodnienia będą wolały ekspres automatyczny, ale jeśli uwielbiasz rytuały, parzenie w kawiarce będzie dla Ciebie codzienną, małą przyjemnością.
Jakie ziarna kawy wybrać do kawiarki?
Jako palarnia kawy stawiamy na ziarna wysokiej jakości – świeżo palone, w mniejszych seriach i pochodzące ze znanego nam źródła. Dzięki temu parzenie kawy w kawiarce, krok po kroku zgodnie ze wskazówkami, przyniesie efekt w postaci pysznego, aromatycznego i absolutnie nie gorzkiego espresso. Zastanawiasz się, czy kawy speciality nadają się do kawiarki? Ziarna tego typu rekomendowane są pod alternatywę, ale czasami warto zaryzykować i pozytywnie się zaskoczyć. Jeśli wolisz kontrolowane ryzyko, zapytaj nas, którą kawę polecamy do parzenia w kawiarce.
Kawiarka w domu uratuje każdy poranek
Wiesz już, jak prawidłowo parzyć kawę w kawiarce – zasada działania tego urządzenia jest prosta, dlatego musisz pamiętać tylko o tym, by nie wlać zbyt wiele wody do dolnego zbiornika i unikać zbyt długiego parzenia. Są różne sposoby parzenia kawy, ale kawiarkę polecamy nawet tym osobom, które posiadają ekspres automatyczny – trudno o bardziej relaksujący rytuał kawowy, czemu sprzyja charakterystyczne bulgotanie i zapach unoszący się w kuchni.
Jeśli natomiast zastanawiasz się, czy kawa jest zdrowa, odpowiadamy – tak, ale postaw na ziarna wysokiej jakości. Mielona kawa z supermarketu będzie dużo gorszym wyborem, choć oczywiście rozumiemy, że czasami tak jest po prostu wygodniej. W LaCavie możesz liczyć na transparentny proces produkcji kawy, a dodatkowym bonusem są designerskie opakowania, które doceniają nie tylko esteci. To co, wybierasz kawiarkę i ziarna pod espresso?
Pozostaw komentarz