Parzenie kawy w dripie? Polecane techniki

Być może wydaje Ci się, że parzenie kawy w dripie to tajemna sztuka, której opanowanie jest poza zasięgiem Twoich możliwości. Nic bardziej mylnego! Drip to kawa, która jeśli wiesz, jak ją zrobić, zawsze wychodzi pyszna. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria i produkty takie jak świeżo palona kawa ziarnista, a parzenie kawy w dripie będzie przyjemnym rytuałem, na który będziesz czekać. Naucz się, jak parzyć kawę w dripperze i przekonaj się, czy rzeczywiście zwilżenie filtra do kawy jest czynnością wartą zachodu.

Synonim trzeciej fali kawy, czyli co to jest drip?

Parzenie kawy w dripie

Musimy powiedzieć kilka słów o tym, co to jest drip, zanim przejdziemy do tego, jak parzyć w nim kawę. Z technologicznego punktu widzenia jest nim każde urządzenie, do którego wykorzystuje się filtry i przelewa się wodę przez zmielone ziarna, a następnie obserwuje się proces kapania. Drip to angielskie słowo, które oznacza właśnie kapanie. W praktyce parzenie kawy w dripie bardziej wiąże się z delikatnym, swobodnym strumieniem wody.

W potocznym obiegu drip jest synonimem konkretnego urządzenia – kultowego już Hario V60. Litera V nawiązuje do stożkowego kształtu drippera, natomiast liczba 60 oznacza kąt nachylenia ścianek. Jako palarnia kawy sami uwielbiamy urządzenia japońskiej marki, która stała się nieodłącznym elementem trzeciej fali kawy, która sprawiła, że alternatywne sposoby parzenia kawy weszły do mainstreamu.

Co przyda Ci się do zaparzenia kawy w dripie?

Kultowy już drip jest prosty w obsłudze (za chwilę dowiesz się, jak działa dokładnie to urządzenie), ale wymaga zaopatrzenia się w kilka rzeczy. Funkcjonuje jednak przekonanie, że parzenie kawy przelewowej jest drogie – rzeczywistość wygląda nieco inaczej i akcesoria takie jak drip, waga, czy filtry papierowe nie kosztują majątku. Oprócz wymienionych przed chwilą produktów potrzebujesz jeszcze dobrego młynka, kawy ziarnistej pod przelew oraz – to dla chętnych – dzbanka. Jako palarnia kawy w sklepie mamy nie tylko świeżo palone ziarna, ale także:

Jeśli interesuje Cię parzenie kawy w dripie, to oczywiście musisz liczyć się z wydatkiem, ale prawda jest taka, że po pierwsze nadal jest to tańsze niż własny ekspres do kawy, a po drugie możesz w domowym zaciszu przygotowywać przelew jak z najlepszej kawiarni.

Parzenie kawy w dripie polecane techniki

Jak parzyć kawę w dripie?

Pora na odpowiedź na najważniejsze pytanie, czyli jak zrobić kawę z dripa i to w dodatku dobrą. Podstawą są doskonałe jakościowo ziarna, ponieważ drip jak żadna inna alternatywna metoda parzenia kawy wyciąga z niej to, co najlepsze (lub najgorsze – kiepska kawa zaparzona w dripie będzie jeszcze mniej smaczna niż przygotowana klasycznym sposobem). Poniżej prezentujemy krok po kroku, jak zrobić kawę w dripie, mając do dyspozycji ziarna kawy speciality.

  • Zmiel dość grubo ziarna kawy do dripa – efekt końcowy powinien przypominać piasek, ale drobniejszy niż w przypadku mielenia pod Chemex.
  • Ile przygotować gram kawy do dripa? Wyjściowe proporcje to 6 gramów kawy na 100 ml wody.
  • Zanim zabierzesz się za parzenie kawy w dripie, przygotuj filtr. Umieść go w urządzeniu i zwilż całość gorącą wodą. Dzięki temu nagrzewa się dripper oraz poprawia smak naparu – jest szlachetniejszy.
  • Ustaw dripper na naczyniu, w którym ma się znaleźć kawa, a całość postaw na wadze. Wsyp kawę do dripa i uruchom stoper (nie musi być profesjonalny, wystarczy ten w telefonie).
  • Polej kawę wodą o temperaturze około 90-95°C (dobrze jeśli będzie przefiltrowana), przykrywając zmielone ziarna i odczekaj 30 sekund, podczas których drobinki się namaczają i otwierają, co wpływa korzystnie na ostateczny smak naparu.
  • Po upływie 30 sekund możesz polewać kawę wodą w dwóch turach – delikatnie, okrężnymi ruchami i unikając ścianek filtra.

Podczas parzenia kawy w dripie przydatna będzie jeszcze jedna rzecz, choć nie jest ona obowiązkowa. Czajnik z wyprofilowaną szyjką umożliwia polewanie zmielonych ziaren precyzyjnym strumieniem wody.

Innym sposobem parzenia kawy w dripie jest drip na lodzie – wówczas zmielone ziarna należy zalać nieco mniejszą ilością wody, ponieważ w naczyniu umieszcza się lód, który pod wpływem temperatury się rozpuści. Na koniec wrzuć do szklanki kilka dodatkowych kostek lodu.

Czym drip różni się od innych metod parzenia kawy?

Drip to propozycja dla osób, które naprawdę chcą poznać świat wysokojakościowej kawy i poznać niuanse między ziarnami jednorodnymi (Single Origin). Parzenie takiej kawy pozwala doświadczyć owocowych nut, smaków charakterystycznych dla danego regionu oraz czystości naparów. Jednocześnie drip jest słodszy i ma intensywniejsze body niż na przykład Chemex. Ten sposób przygotowania kawy świetnie wydobywa z niej profil smakowy, dlatego tak ważna jest jakość ziaren.

Zalety korzystania z drippera

Sposoby parzenia kawy różnią się między sobą w odczuwalny sposób, co pozwala poszerzać doświadczenia związane z jej piciem. Drip daje nieograniczone wręcz możliwości, jeśli chodzi o docenienie różnorodności ziaren. Kawy ziarniste Single Origin parzone przy użyciu drippera w pełni ujawniają swój profil smakowy – są jasno palone, o zaskakujących aromatach i niepowtarzalnym zapachu. W klasycznych metodach przygotowania kawy nie sposób wyczuć nuty pomarańczy, kwiatów, moreli, czy nugatu.

Jakie ziarna kawy wybrać do dripa?

Zapewne domyślasz się już, jaka kawa do dripa będzie najlepsza – w tym przypadku nie ma mowy o kompromisach. Jakość to podstawa. To właśnie dlatego w przelewie najlepiej sprawdzają się kawy jednorodne, które pochodzą z konkretnego regionu, z tej samej farmy lub kooperatywy i są poddawane takiej samej obróbce. Drip pozwala w pełni doświadczyć smaków i aromatów, jakie oferuje dane miejsce – i oczywiście ludzie, którzy za tym stoją.

Podsumowanie

Parzenie kawy może być nie tylko codzienną rutyną, ale także przyjemnym rytuałem. Drip to umożliwia – potrzebujesz jedynie kilku akcesoriów, by serwować sobie napar nieróżniący się niczym od kaw specialty zamawianych w kawiarni. Potrzebujesz także odpowiedniej kawy, bo jak używać dripa, już wiesz. Z pomocą przychodzimy my, czyli LaCava – warszawska palarnia kawy, która bezkompromisowo podchodzi do jakości ziaren, a przy okazji proponuje kawy w charakterystycznych, będących ozdobą samą w sobie opakowaniach.

Chętnie podpowiadamy, jak parzyć kawę, odpowiadamy na takie pytania jak to, czy kawa jest zdrowa, a także sprawiamy, że przygotowanie i picie kawy staje się niezwykłym doświadczeniem, które możesz przeżyć we własnym domu.

Pozostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed publikacją

Begin the journey