French Press – jak parzyć kawę?

Kawowi smakosze chętnie szukają ciekawych sposobów na przygotowanie napoju. Jednym z nich jest French Press, czyli sposób na to, jak parzyć kawę prosto i szybko, oddzielając przy tym warstwę fusów. Na pierwszy rzut oka możesz w nim widzieć jedynie niepozorny dzbanek z sitkiem i tłoczkiem, ale ten sprzęt potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Z tego tekstu dowiesz się, jak parzyć kawę we French Pressie, jakie składniki są do tego potrzebne oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzenia.

Co to jest French Press?

Zanim wyjaśnimy, jak używać French Pressu, przedstawimy podstawowe informacje o tym narzędziu. Jego wynalezienie szacuje się na koniec XIX w. we Francji, ale opatentował go w 1929 roku Włoch Atillo Calimani. French Press jest różnie nazywany – możesz spotkać się z określeniami takimi jak prasa francuska, cafeteria czy coffee press. W przypadku tego urządzenia kwestia nazewnictwa jest bardziej złożona niż jego budowa. Najważniejszymi elementami French Pressu są:

  • cylinder, który może być wykonany np. ze szkła lub metalu,
  • tłok,
  • drobne sitko,
  • pokrywka.

Jeśli decydujesz się na zakup tego rodzaju zaparzacza, to musisz się upewnić co do jakości jego części. Tłok wykonany z niskiej jakości materiałów może wydzielać przykry zapach lub gromadzić osad, co źle wpływa na jakość parzonej kawy. Zwróć uwagę również na zastosowane sitko – powinno być bardzo drobne i szczelnie przylegać do ścianek naczynia. Dzięki temu unikniesz przedostania się fusów do właściwego naparu.

Czego potrzebujesz do zaparzenia kawy we French Pressie?

W porównaniu do tego, jak wyglądają inne sposoby parzenia kawy, French Press wymaga odpowiedniego, choć niezbyt skomplikowanego przygotowania. Zwolennicy tej metody tworzenia kawowych specjałów wykorzystują:

  • dzbanki do kawy z tłokiem, czyli francuską prasę,
  • młynki do kawy – w przypadku, gdy posiadają niezmielone ziarna,
  • wagi do kawy, które umożliwiają właściwe odmierzenie jej ilości,
  • łyżeczki do dozowania,
  • filtry do wody,
  • narzędzia do odmierzania czasu, np. stopery.

Dobry sprzęt to dopiero połowa sukcesu. Drugą stanowią wysokiej klasy składniki, z których powstanie napój. Jaka kawa do French Pressu będzie najlepsza? Z pewnością warto postawić na kawy ziarniste z dobrego źródła. Jeśli jednak masz pod ręką jedynie kawę zmieloną, to musisz pamiętać o podstawowej zasadzie. Do French Pressu stosuj jedynie grubo zmieloną kawę, najlepiej o strukturze ziaren piasku lub soli. Dzięki temu unikniesz zapchania sitka oraz przedostawania się osadu do naparu. Pogorszeniu mógłby ulec także smak, który stałby się nieznośnie gorzki i kwaśny.

Innym ważnym aspektem, o który należy zadbać, aby parzenie kawy we French Pressie przebiegło pomyślnie, jest woda. Dopilnuj, aby była świeża i dokładnie przefiltrowana. Nie powinna być przesadnie zmineralizowana, ponieważ może to utrudnić wydobycie odpowiednich nut smakowych z kawy. Niekiedy użytkownicy francuskiej prasy używają do zaparzania wody butelkowanej, żeby mieć pewność co do jej walorów.

French Press – jak parzyc kawe

Przepis na kawę we French Pressie

Wiele osób zastanawia się, jak parzyć kawę we French Pressie. Przygotowanie poszczególnych odmian kawy będzie się od siebie różnić detalami, ale ogólna procedura jest wygodna i prosta. Przedstawiliśmy ją w następujących punktach:

  • doprowadź przefiltrowaną wodę do temperatury między 88 a 96 stopni Celsjusza,
  • zdejmij pokrywkę z tłokiem z zaparzacza,
  • wlej nieco wody do French Press, aby go ogrzać,
  • wylej wodę i umieść w prasie zmieloną kawę,
  • zalej kawę niedużą ilością wody tak, aby przykryć zmielone drobiny i wymieszaj; wymieszaj i odczekaj około pół minuty,
  • dolej tyle wody, ile naparu chcesz uzyskać i kilkakrotnie zamieszaj,
  • załóż pokrywkę z tłoczkiem, ale nie prasuj jeszcze fusów – pozwól kawie zaparzyć się przez 3 minuty,
  • zdejmij pokrywkę, zbierz powstały na powierzchni wody osad, załóż ponownie górną część French Press i odczekaj kolejne 4 minuty,
  • po upływie tego czasu powoli i jednostajnie opuść tłok tak, aby oddzielić dokładnie powstały napój od fusów.

Po prezentacji przepisu na pyszną kawę z francuskiej prasy należy rozwiać kilka wątpliwości, które mogły w tym czasie powstać.

Jaką ilość kawy wsypać?

Na rynku są dostępne zaparzacze do kawy o różnych objętościach. Skąd wiedzieć, ile gramów kawy do French Pressu należy wsypać? Najczęściej stosuje się proporcję 60 gramów kawy na 1 litr wody. Do odmierzenia tych wartości przyda Ci się wspomniana wcześniej waga. Jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie się z francuską prasą, to zastosuj się do tej wskazówki i dopiero po pewnym czasie zacznij eksperymentować.

Jak długo trwa parzenie kawy we French Pressie?

Oprócz tego, jak parzyć kawę we French Pressie, ważne jest również, ile ją parzyć. Cały proces zajmuje około 10 minut, natomiast sama ekstrakcja trwa zwykle od 4 do 8 minut. Monitoruj za pomocą stopera, ile trwa parzenie kawy we French Pressie, a dzięki temu będziesz mieć pewność, że wszystko zostało zrealizowane poprawnie.

Czym French Press różni się od innych metod parzenia kawy?

Istnieją różne sposoby parzenia kawy i każdy zazwyczaj ma swoich zwolenników i przeciwników. Alternatywne metody parzenia kawy różnią się od tych standardowych i nie inaczej jest z parzeniem kawy we French Pressie. Podstawową cechą naparu przygotowanego we francuskiej prasie, który odróżnia go od otrzymanych innymi sposobami, jest szorstkość i niepowtarzalny smak. Nie jest to najbardziej delikatny napój, ale to właśnie ten charakter docenia wielu jego amatorów. Dużo zależy również od tego, jakie kawy ziarniste wykorzystujesz do jego przyrządzania. Poniżej zaprezentowaliśmy kilka wskazówek na temat tego, jaka kawa do French Pressu jest najlepsza.

Jakie ziarna kawy wybrać do French Press?

Wybór ziaren kawy do French Press zależy przede wszystkim od Twoich upodobań. W tym przypadku sprawdzą się zarówno jaśniej, jak i ciemniej palone ziarna kawy speciality, zagwarantuje Ci uznana palarnia kawy LaCava. Najczęściej do French Press wykorzystuje się Arabikę single origin, czyli taką, która jest uprawiana na terenie danego państwa lub regionu. Kawa powinna być świeża i dobrze przechowywana, dzięki czemu oferuje maksimum wrażeń smakowych i aromatycznych.

Zalety zaparzacza French Press

French Pressie to metoda parzenia, która ma wiele plusów. Należą do nich m.in.:

  • wyraźne oddzielenie fusów od naparu,
  • charakterystyczny, szorstki smak powstałej otrzymanej kawy,
  • prosta procedura i nieskomplikowany mechanizm,
  • uniwersalność,
  • dość duża szybkość procesu,
  • możliwość zaparzenia herbaty oraz różnych napojów owocowych.

Podsumowanie

Wiesz już, jak parzyć kawę we French Pressie oraz na czym polega ten sposób. Aby w pełni móc cieszyć się pysznymi specjałami kawowymi z francuskiej prasy, musisz zadbać zarówno o jakość składników, jak i sprzętu. LaCava oferuje wysokiej klasy zaparzacze typu French Press uznanych firm, które idealnie sprawdzą się w Twojej kuchni. Posiadamy również wybór różnego rodzaju świetnych kaw ziarnistych. Zapraszamy do zamawiania oraz do dalszej lektury naszego bloga, z którego dowiesz się np. czy kawa jest zdrowa.

Pozostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed publikacją