Jak uzyskać esencję kawy i jednocześnie zapewnić sobie orzeźwienie w gorące dni? Jednym z metod na pyszny, zimny napój jest cold brew, czyli parzenie kawy na zimno. Jak je wykonać? Ile czasu potrzebujemy, aby zrobić cold brew i czym się charakteryzuje taki napój?
Cold brew w domu - to prostsze niż myślisz
Parzenie kawy na zimno jest niezwykle łatwe. Co ciekawe, nie musi być zrobione wyłącznie z kawy - można zamiast niej użyć herbaty. W przypadku kawy cold brew smakuje inaczej, niż gdy parzymy ją na gorąco. Przede wszystkim napój taki jest pozbawiony goryczki oraz kwasowości - najbardziej wyczuwalne są natomiast środkowe tony. Cold brew jest słodsze i łagodniejsze w smaku, może być więcej idealnym rozwiązaniem dla osób, które np. odczuwają podrażnienie żołądka po wypiciu espresso.
Domowe cold brew możemy także potraktować jako bazę do prób z innymi smakami. Naturalnie możemy do niego dodać mleko czy lód, ale także inne dodatki - plasterek cytryny, ulubiony syrop, a w wersji “na bogato” likier, lody czy bitą śmietanę. Podawanie cold brew może być świetną zabawą w łączenie ulubionej kawy z nowymi teksturami i aromatami.
Jaką kawę użyć do cold brew? Ponieważ nie szukamy w tym napoju goryczki czy kwasowości, to lepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po słodsze odmiany kaw speciality dostępnych w LaCava. Dobrym wyborem będą kawy z Etiopii, np. Limy Bru. Jeśli jednak nie mamy czasu na przygotowanie napoju, to możemy sięgnąć po macerowane przez nas i puszkowane Nitro Cold Bru.
Ile kofeiny znajdziemy w cold brew?
Choć z pozoru może się wydawać, że cold brew nie będzie różnił się zawartością kofeiny w porównaniu do espresso czy innych odmian kawy, to okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Przykładowo kawa filtrowana o pojemności 250 ml może zawierać 95-200 mg kofeiny w zależności od np. od rodzaju ziaren (robusta ma dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica), natomiast cold brew będzie zawierał około 150-240 mg kofeiny w przypadku napoju o takiej samej pojemności. Z czego wynikają te różnice? Największy wpływ na ilość kofeiny w tym wypadku ma długość parzenia. Cold brew potrzebuje co najmniej kilku-kilkunastu godzin, przez co ekstrakcja dostarcza więcej kofeiny.
Cold brew - ile kawy potrzeba? Jak zrobić cold brew?
Macerowanie kawy na zimno nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Warto jednak mieć młynek, jeśli chcemy dokładnie zmielić ziarna. Robienie cold brew w domu wymaga średnio lub grubo zmielonych ziaren. Podstawą jest także woda. Podobnie jak w wypadku innych rodzajów zaparzenia, tak i w wypadku cold brew warto zadbać o to, aby woda była przefiltrowana. Pozwala to uzyskać lepszy rezultat macerowania. Woda niefiltrowana sprawi, że cold brew będzie miało mętny, cięższy smak i z pewnością utraci wszystkie swoje walory.
Cold brew a higiena
Niezwykle ważną kwestią w wypadku kawy macerowanej na zimno jest właściwe zachowanie higieny. Dlaczego tak istotne? Ten sposób “parzenia” kawy jednocześnie tworzy doskonałe środowisko dla rozwoju drobnoustrojów, tj. bakterii, pleśni oraz drożdży. Dlatego nie możemy przygotowywać tego napoju bez uprzedniego zadbania o sprzęt i akcesoria (warto je wyparzyć), ale także o to, żeby nasze ręce były czyste. Unikamy również np. kaszlenia w stronę pojemnika czy kawy.
Cold brew - przepis
Jak natomiast dobrać propozycje kawy i wody? Sposobów na to jest co najmniej kilka. Można przyjąć 1:4 (tj. na 100 g kawy dodajemy 400 ml wody), jednak jest to kwestia, którą możemy dostosowywać. Gdy już mamy przygotowaną kawę (np. w słoiku), zalewamy ją wodą i upewniamy się, że cała kawa została nią pokryta. Przykrywamy wybrane naczynie i wstawiamy je do lodówki. I znów - czas macerowania ma wpływ na ostateczny smak napoju. Można go wyciągnąć już po 10 godzinach, można również po ponad 12-14.
W zależności od czasu uzyskujemy nieco inny smak. Im dłużej, tym zazwyczaj cold brew jest bardziej gorzkie. Gdy zakończymy macerowanie, przelewamy napój do nowego pojemnika przez drobne sitko, aby nie dostały się do niego fusy. Nie zaleca się odsączania pozostałej kawy, gdyż wyzwala to najbardziej gorzkie nuty. Tak przygotowany cold brew w domu możemy przechowywać mniej więcej do siedmiu dni.
Pozostaw komentarz