Kawa to napój o uniwersalnym charakterze – obecny niemal w każdej kulturze, choć często przybiera zupełnie różne formy. W Europie najczęściej pijemy espresso, cappuccino lub klasyczną czarną kawę, ale świat zna znacznie bardziej oryginalne i zaskakujące sposoby jej przygotowania i serwowania. Poznaj niezwykłe tradycje picia kawy, które potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale i historią.
Kawa z masłem i solą – Tybet i Etiopia
Wysoko w Himalajach, w surowym klimacie Tybetu, mieszkańcy od wieków piją po cha – herbatę z masłem jaka i solą. Co ciekawe, podobna tradycja dotyczy kawy – w Etiopii i części Afryki Wschodniej dodaje się do niej masło klarowane (niter kibbeh). Tak przygotowany napój dostarcza energii, rozgrzewa i syci. To pradawna wersja dzisiejszej kawy kuloodpornej (bulletproof coffee), która zdobyła popularność wśród biohackerów i entuzjastów diety keto.
Kawa z jajkiem – Wietnam
Wietnamska cà phê trứng to jeden z najbardziej znanych nietypowych sposobów picia kawy. Napój przygotowuje się z mocnego espresso, żółtka jajka i mleka skondensowanego, które ubijane są razem na gęstą, słodką piankę. Efekt? Kawa przypomina deser – aromatyczny, kremowy i niezwykle sycący. Co ciekawe, pomysł narodził się w czasach niedoboru mleka i dziś jest narodową dumą Wietnamu.
Kawa z serem – Finlandia
Brzmi dziwnie? W Finlandii istnieje tradycja picia kawy z dodatkiem leipäjuusto, czyli sera z mleka krowiego lub renifera. Ma on konsystencję podobną do halloumi i jest lekko przypalany. Kawa wlewana jest bezpośrednio na kawałki sera, który nasiąka naparem i delikatnie się rozpuszcza. Napój jest słony, kremowy i zaskakująco smaczny – to przykład, jak z prostych składników powstaje coś wyjątkowego.
Kawa z przyprawami – Bliski Wschód i Indie
W krajach arabskich kawa to rytuał, a jej parzenie jest często tak samo ważne jak sam smak. Qahwa – tradycyjna arabska kawa – przygotowywana jest z dodatkiem kardamonu, szafranu, goździków czy cynamonu. Podawana jest w małych filiżankach, bez mleka i cukru, za to często w towarzystwie daktyli. W Indiach z kolei popularna jest filter coffee – kawa parzona z mlekiem i cukrem, często z dodatkiem kardamonu. Orientalne przyprawy zmieniają charakter napoju w coś przypominającego aromatyczny eliksir.
Kawa z winem – Brazylia i Skandynawia
W niektórych regionach Brazylii spotyka się kawę gotowaną z dodatkiem czerwonego wina – napój ten znany jest jako café com vinho i przypomina kawową wersję grzańca. Natomiast w Szwecji i Norwegii popularna jest tzw. kaffeost i karsk – w tej drugiej wersji do kawy dodaje się… spirytusu. Tradycja mówi, że do filiżanki wlewa się alkohol, a potem dolewa kawę tak długo, aż ciecz przestanie być przezroczysta. To napój raczej dla odważnych!
Kawa z cytryną – Włochy i inne regiony
Choć we Włoszech dominują klasyczne espresso i cappuccino, w niektórych regionach popularna jest kawa z dodatkiem skórki z cytryny – zwłaszcza po posiłkach. Napój ma działać jak digestif – pomagać w trawieniu i odświeżać. Co ciekawe, podobna praktyka występuje również w Grecji i Hiszpanii.
Kawa z lodami – Australia i Nowa Zelandia
Kawa na zimno to temat rzeka, ale na Antypodach króluje tzw. affogato – espresso wylewane na kulkę lodów waniliowych. Choć włoskie z pochodzenia, w Australii i Nowej Zelandii traktowane jest bardziej jako deser niż napój. Smak gorącej kawy łączący się z zimnym, słodkim lodem to kontrast, który podbił serca wielu smakoszy.
Kawa z czosnkiem – Indie i Filipiny
Niektóre stare tradycje mówią o kawie parzonej z dodatkiem... czosnku. W niektórych regionach Indii oraz na Filipinach taka kawa uznawana była za lekarstwo – miała działać antybakteryjnie i wzmacniająco. Dziś to raczej ciekawostka etnograficzna niż popularna praktyka, ale pokazuje, jak szeroko może rozciągać się definicja „kawy”.
Kawa jako wyraz kultury
Nietypowe sposoby picia kawy to coś więcej niż kulinarne ciekawostki. To świadectwo historii, klimatu, dostępnych surowców i lokalnych zwyczajów. To także dowód na to, że kawa może być polem niekończących się eksperymentów – od rytualnych ceremonii w Etiopii, przez słodkie specjały Azji, po minimalistyczne podejście Skandynawów.
Dla miłośników kawy, podróżowanie z kubkiem w dłoni to szansa, by poznać świat przez pryzmat filiżanki – często pełnej niespodzianek.
Pozostaw komentarz