Ta strona nie jest wspierana przez Twoją przeglądarkę. Rekomendujemy Chrome, Safari, Edge lub Firefox.

Bezpłatna wysyłka na terenie Polski od 99 zł Paczkomaty InPost oraz kurier DPD

15. Urodziny Nowa odsłona marki LaCava

Koszyk

Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do bezpłatnej wysyłki. Brakuje 100 zł do bezpłatnej wysyłki,.
Brak więcej produktów

Produkty
Suma Bezpłatne
Koszty wysyłki oraz zniżki są podsumowane w kasie.
Kontynuuj zakupy
Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej – jakie są?

JOURNAL

Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej – jakie są?

Dla wielu osób pierwszym geograficznym skojarzeniem na myśl o kawie są Brazylia i Kolumbia. To słuszna intuicja – kawy z Ameryki Południowej od lat stanowią bardzo ważną część całego rynku. Kiedy przyjrzymy się bliżej liście kawowych potentatów, zauważymy od razu, że pojęcie kawa z Ameryki nie odnosi się jedynie do południowej części kontynentu. Dużą popularnością cieszy się również kawa z Ameryki Środkowej – ziarna z takich krajów jak Kostaryka czy Gwatemala to ceniony surowiec, na podstawie którego można przyrządzić wyśmienite specjały kawowe.

W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, jakie są kawy z Ameryki, czym różni się kawa z Ameryki od kaw z innych kontynentów oraz opowiadamy o charakterystyce ziaren z różnych krajów położonych w tej części globu.

Czym różnią się kawy z Ameryki Południowej i Środkowej od kaw z Afryki i Azji?

To, jak smakuje kawa z Ameryki Południowej czy Środkowej, będzie się różnić od tego, jak smakuje kawa afrykańska bądź azjatycka. Co ciekawe, ziarna z jednego kraju mogą odbiegać od siebie charakterem w zależności między innymi od tego, w jakim regionie i na jakiej plantacji były uprawiane. Istnieją jednak pewne reguły, które wskazują, jakich cech należy się spodziewać po kawie z danego kraju lub kontynentu. Przyjrzyjmy się temu, jakie są kawy z Ameryki Południowej, Środkowej, Afryki oraz Azji.

Kawy z Ameryki Południowej – klasyczny balans w akompaniamencie orzechowo-czekoladowych nut

Miłośnicy harmonijnych i dobrze zrównoważonych kompozycji kawowych chętnie sięgają po kawy z Ameryki Południowej. Pochodzące stamtąd ziarna wyróżniają się takimi nutami jak m.in.:

  • orzechy,
  • karmel,
  • czekolada,
  • czerwone owoce.

Kawa, którą oferuje Ameryka Południowa, to idealne rozwiązanie dla kawoszy preferujących klasyczny styl naparu.

Kawy z Ameryki Środkowej – co kraj, to obyczaj!

W sąsiedztwie Ameryki Południowej znajduje się obszar Ameryki Środkowej, na którym znajduje się wiele krajów zajmujących się produkcją kawy. Ze względu na zróżnicowany terroir, kawy pochodzące z tych terenów cechuje duża różnorodność. Jaką kawę z Ameryki Środkowej wybrać? Jeżeli lubisz słodko-owocowe kawy, to sięgnij po ziarna z Kostaryki, jeśli natomiast wolisz bardziej czekoladowo-karmelowe nuty, to lepszym wyborem dla Ciebie będą kawy z Salwadoru oraz Hondurasu. Interesującym kierunkiem jest również Panama produkująca cenione ziarna, które charakteryzują się przeważnie kwiatowymi akcentami.

Kawy z Afryki – moc egzotyki w Twojej filiżance

Ziarna afrykańskie są wybierane częściej przez osoby, które cenią walory odbiegające od klasycznego kawowego kanonu. Kawy z Afryki zwykle charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu, w tym wyczuwalnymi nutami owocowo-kwiatowymi oraz większą kwasowością niż ta, która zazwyczaj spotykana jest w przypadku kaw amerykańskich.

Kawy z Azji – propozycja dla miłośników cięższego body

Azjatyckie kawy uchodzą za przyjemnie ciężkie ze względu na swoje body. Powszechnie uważa się, że wyróżnia je pewna ziemistość, wyczuwalna goryczka, niska kwasowość oraz korzenne i czekoladowo-karmelowe nuty. Przekrój kaw azjatyckich jednak się zwiększa i obecnie można spotkać kawy z tamtych terenów, które zaskakują owocowym charakterem.

Jakie są kawy z Ameryki w zależności od kraju pochodzenia?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, ziarnom kawy przypisuje się pewne cechy zarówno ze względu na kontynent, na którym są uprawiane, jak i na kraj oraz konkretny region czy plantację. Jeśli chcesz odpowiedzieć sobie na pytanie, jaka jest najlepsza kawa z Ameryki, to powinieneś zapoznać się z charakterystyką ziaren z wiodących krajów-producentów z tej części świata.

Ameryka Południowa

Niekwestionowanym liderem na rynku krajów produkujących kawę jest Brazylia. Znakiem rozpoznawczym tego państwa są wyjątkowe kawy Arabica zachwycające swoją jakością kawoszy na całym świecie, także w Polsce. Kompozycje ziaren pochodzące z Brazylii wyróżnia najczęściej przyjemna słodycz, niezbyt intensywna kwasowość oraz nuty przywodzące na myśl gorzką czekoladę, orzechową słodycz czy apetyczny karmel. Kawa ziarnista z Brazylii to świetny wybór dla osób, które chcą cieszyć się klasycznym smakiem dobrego naparu.

Drugim czołowym producentem kawy w Ameryce Południowej jest Kolumbia. Kolumbijskie kawy słyną z bardzo wysokiej, powtarzalnej jakości oraz intensywnego aromatu. Kawa ziarnista z Kolumbii cechuje się zazwyczaj łagodnym charakterem, delikatną słodyczą i subtelną, zbalansowaną kwasowością. Osoby, które mają zamiar spróbować naparu z kolumbijskich ziaren, mogą spodziewać się czekoladowych, karmelowych, orzechowych i cytrusowych nut.

Nieco mniej znanym, ale również wartym uwagi producentem kawy jest Peru. Peruwiańskie ziarna wyróżniają się najczęściej przyjemną słodyczą, lekkim body i bardzo łagodną kwasowością. Wśród wyczuwalnych nut wskazać można między innymi orzechy, owoce, jaśmin oraz wanilię.

Ameryka Środkowa

Jak wspomnieliśmy, Ameryka Środkowa obfituje w kraje, które zajmują się produkcją kawy. Wśród nich znajdują się m.in. Kostaryka, Gwatemala, Meksyk, Salwador, Honduras czy Panama. Naszym zdaniem szczególną uwagę warto zwrócić na kawę pochodzącą z dwóch z wymienionych państw, czyli z Kostaryki i Gwatemali.

Kostarykę uznaje się za ojczyznę niezwykłych kaw. Wiele z produkowanych tu ziaren jest oznaczanych jako SHB – tym mianem określa się ziarna uprawiane na odpowiedniej wysokości wynoszącej minimum 1370 m n.p.m. Takie miejsce uprawy pozwala uzyskać głęboki i złożony profil smakowy, który długo pozostaje odczuwalny na podniebieniu. Kawy z Kostaryki słyną z lekkiej, orzeźwiającej kwasowości oraz intensywnych nut czekoladowych, orzechowych i cytrusowych.

Gwatemala jest krajem, który charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym terenem i klimatem sprzyjającym uprawom kawowców. Słynie ona ze znakomitych Arabik, które wyróżnia wyrazista kwasowość idąca w parze z intensywną słodyczą oraz złożony profil sensoryczny obejmujący łagodne nuty owocowe, jak i ostrzejsze akcenty kojarzące się z przyprawami i ziołami. Kawa z Gwatemali nierzadko raczy kawosza również nutami kokosa i karmelu, a także intrygującym, dymnym posmakiem.

Jaką kawę amerykańską należy wybrać, aby sprawić sobie przyjemność?

Wybór odpowiedniej kawy amerykańskiej zależy w dużej mierze od Twoich preferencji. Jeśli interesują Cię klasyczne doznania kawowe, to polecamy sięgnąć po brazylijską lub kolumbijską Arabikę. Jeżeli szukasz jednak bardziej szalonych, owocowych kompozycji o bogatszym smaku, to rozejrzyj się wśród kaw gwatemalskich i kostarykańskich. Chcąc poczuć pełnię charakteru ziaren pochodzących z danego zakątka świata, warto zdecydować się na kawy Single Origin proponowane przez naszą palarnię. Znajdziesz wśród nich bardzo różnorodne propozycje, wśród których z pewnością znajdziesz tę, w której się rozkochasz na długo.

Podsumowanie

Wiesz już, co wyróżnia kawy z Ameryki Południowej i Środkowej i jak wypadają one w porównaniu do kaw z innych kontynentów. Nasza palarnia kawy LaCava oferuje szeroki wybór kaw amerykańskich, w tym niezwykłe kawy specialty. Robiąc zakupy na naszej stronie, możesz sprawić sobie takie produkty jak m.in.:

Jako LaCava oferujemy różnorodne świeżo palone kawy, wśród których znajdziesz zarówno propozycje idealne do ekspresu, jak i kompozycje przeznaczone do przyrządzania metodami przelewowymi.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Pozostaw komentarz

Komentarze muszą zostać zaakceptowane przed publikacją