Kawy z Ameryki Południowej i Środkowej – jakie są?

Dla wielu osób pierwszym geograficznym skojarzeniem na myśl o kawie są Brazylia i Kolumbia. To słuszna intuicja – kawy z Ameryki Południowej od lat stanowią bardzo ważną część całego rynku. Kiedy przyjrzymy się bliżej liście kawowych potentatów, zauważymy od razu, że pojęcie kawa z Ameryki nie odnosi się jedynie do południowej części kontynentu. Dużą popularnością cieszy się również kawa z Ameryki Środkowej – ziarna z takich krajów jak Kostaryka czy Gwatemala to ceniony surowiec, na podstawie którego można przyrządzić wyśmienite specjały kawowe.

W dzisiejszym artykule wyjaśniamy, jakie są kawy z Ameryki, czym różni się kawa z Ameryki od kaw z innych kontynentów oraz opowiadamy o charakterystyce ziaren z różnych krajów położonych w tej części globu.

Czym różnią się kawy z Ameryki Południowej i Środkowej od kaw z Afryki i Azji?

To, jak smakuje kawa z Ameryki Południowej czy Środkowej, będzie się różnić od tego, jak smakuje kawa afrykańska bądź azjatycka. Co ciekawe, ziarna z jednego kraju mogą odbiegać od siebie charakterem w zależności między innymi od tego, w jakim regionie i na jakiej plantacji były uprawiane. Istnieją jednak pewne reguły, które wskazują, jakich cech należy się spodziewać po kawie z danego kraju lub kontynentu. Przyjrzyjmy się temu, jakie są kawy z Ameryki Południowej, Środkowej, Afryki oraz Azji.

Kawy z Ameryki Południowej – klasyczny balans w akompaniamencie orzechowo-czekoladowych nut

Miłośnicy harmonijnych i dobrze zrównoważonych kompozycji kawowych chętnie sięgają po kawy z Ameryki Południowej. Pochodzące stamtąd ziarna wyróżniają się takimi nutami jak m.in.:

  • orzechy,
  • karmel,
  • czekolada,
  • czerwone owoce.

Kawa, którą oferuje Ameryka Południowa, to idealne rozwiązanie dla kawoszy preferujących klasyczny styl naparu.

Kawy z Ameryki Środkowej – co kraj, to obyczaj!

W sąsiedztwie Ameryki Południowej znajduje się obszar Ameryki Środkowej, na którym znajduje się wiele krajów zajmujących się produkcją kawy. Ze względu na zróżnicowany terroir, kawy pochodzące z tych terenów cechuje duża różnorodność. Jaką kawę z Ameryki Środkowej wybrać? Jeżeli lubisz słodko-owocowe kawy, to sięgnij po ziarna z Kostaryki, jeśli natomiast wolisz bardziej czekoladowo-karmelowe nuty, to lepszym wyborem dla Ciebie będą kawy z Salwadoru oraz Hondurasu. Interesującym kierunkiem jest również Panama produkująca cenione ziarna, które charakteryzują się przeważnie kwiatowymi akcentami.

Kawy z Afryki – moc egzotyki w Twojej filiżance

Ziarna afrykańskie są wybierane częściej przez osoby, które cenią walory odbiegające od klasycznego kawowego kanonu. Kawy z Afryki zwykle charakteryzują się bogactwem smaku i aromatu, w tym wyczuwalnymi nutami owocowo-kwiatowymi oraz większą kwasowością niż ta, która zazwyczaj spotykana jest w przypadku kaw amerykańskich.

Kawy z Azji – propozycja dla miłośników cięższego body

Azjatyckie kawy uchodzą za przyjemnie ciężkie ze względu na swoje body. Powszechnie uważa się, że wyróżnia je pewna ziemistość, wyczuwalna goryczka, niska kwasowość oraz korzenne i czekoladowo-karmelowe nuty. Przekrój kaw azjatyckich jednak się zwiększa i obecnie można spotkać kawy z tamtych terenów, które zaskakują owocowym charakterem.

Jakie są kawy z Ameryki w zależności od kraju pochodzenia?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, ziarnom kawy przypisuje się pewne cechy zarówno ze względu na kontynent, na którym są uprawiane, jak i na kraj oraz konkretny region czy plantację. Jeśli chcesz odpowiedzieć sobie na pytanie, jaka jest najlepsza kawa z Ameryki, to powinieneś zapoznać się z charakterystyką ziaren z wiodących krajów-producentów z tej części świata.

Ameryka Południowa

Niekwestionowanym liderem na rynku krajów produkujących kawę jest Brazylia. Znakiem rozpoznawczym tego państwa są wyjątkowe kawy Arabica zachwycające swoją jakością kawoszy na całym świecie, także w Polsce. Kompozycje ziaren pochodzące z Brazylii wyróżnia najczęściej przyjemna słodycz, niezbyt intensywna kwasowość oraz nuty przywodzące na myśl gorzką czekoladę, orzechową słodycz czy apetyczny karmel. Kawa ziarnista z Brazylii to świetny wybór dla osób, które chcą cieszyć się klasycznym smakiem dobrego naparu.

Drugim czołowym producentem kawy w Ameryce Południowej jest Kolumbia. Kolumbijskie kawy słyną z bardzo wysokiej, powtarzalnej jakości oraz intensywnego aromatu. Kawa ziarnista z Kolumbii cechuje się zazwyczaj łagodnym charakterem, delikatną słodyczą i subtelną, zbalansowaną kwasowością. Osoby, które mają zamiar spróbować naparu z kolumbijskich ziaren, mogą spodziewać się czekoladowych, karmelowych, orzechowych i cytrusowych nut.

Nieco mniej znanym, ale również wartym uwagi producentem kawy jest Peru. Peruwiańskie ziarna wyróżniają się najczęściej przyjemną słodyczą, lekkim body i bardzo łagodną kwasowością. Wśród wyczuwalnych nut wskazać można między innymi orzechy, owoce, jaśmin oraz wanilię.

Ameryka Środkowa

Jak wspomnieliśmy, Ameryka Środkowa obfituje w kraje, które zajmują się produkcją kawy. Wśród nich znajdują się m.in. Kostaryka, Gwatemala, Meksyk, Salwador, Honduras czy Panama. Naszym zdaniem szczególną uwagę warto zwrócić na kawę pochodzącą z dwóch z wymienionych państw, czyli z Kostaryki i Gwatemali.

Kostarykę uznaje się za ojczyznę niezwykłych kaw. Wiele z produkowanych tu ziaren jest oznaczanych jako SHB – tym mianem określa się ziarna uprawiane na odpowiedniej wysokości wynoszącej minimum 1370 m n.p.m. Takie miejsce uprawy pozwala uzyskać głęboki i złożony profil smakowy, który długo pozostaje odczuwalny na podniebieniu. Kawy z Kostaryki słyną z lekkiej, orzeźwiającej kwasowości oraz intensywnych nut czekoladowych, orzechowych i cytrusowych.

Gwatemala jest krajem, który charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym terenem i klimatem sprzyjającym uprawom kawowców. Słynie ona ze znakomitych Arabik, które wyróżnia wyrazista kwasowość idąca w parze z intensywną słodyczą oraz złożony profil sensoryczny obejmujący łagodne nuty owocowe, jak i ostrzejsze akcenty kojarzące się z przyprawami i ziołami. Kawa z Gwatemali nierzadko raczy kawosza również nutami kokosa i karmelu, a także intrygującym, dymnym posmakiem.

Jaką kawę amerykańską należy wybrać, aby sprawić sobie przyjemność?

Wybór odpowiedniej kawy amerykańskiej zależy w dużej mierze od Twoich preferencji. Jeśli interesują Cię klasyczne doznania kawowe, to polecamy sięgnąć po brazylijską lub kolumbijską Arabikę. Jeżeli szukasz jednak bardziej szalonych, owocowych kompozycji o bogatszym smaku, to rozejrzyj się wśród kaw gwatemalskich i kostarykańskich. Chcąc poczuć pełnię charakteru ziaren pochodzących z danego zakątka świata, warto zdecydować się na kawy Single Origin proponowane przez naszą palarnię. Znajdziesz wśród nich bardzo różnorodne propozycje, wśród których z pewnością znajdziesz tę, w której się rozkochasz na długo.

Podsumowanie

Wiesz już, co wyróżnia kawy z Ameryki Południowej i Środkowej i jak wypadają one w porównaniu do kaw z innych kontynentów. Nasza palarnia kawy LaCava oferuje szeroki wybór kaw amerykańskich, w tym niezwykłe kawy specialty. Robiąc zakupy na naszej stronie, możesz sprawić sobie takie produkty jak m.in.:

Jako LaCava oferujemy różnorodne świeżo palone kawy, wśród których znajdziesz zarówno propozycje idealne do ekspresu, jak i kompozycje przeznaczone do przyrządzania metodami przelewowymi.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.

Pozostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed publikacją

Begin the journey