Kawa jest nie tylko jedną z najpopularniejszych używek na świecie, ale i głównym źródłem kofeiny. Nieustannie udoskonala się sposoby na to, jak przyrządzić smaczną kawę w domu. Dynamicznie rozwijający się rynek oferuje wiele możliwości przyrządzenia swojej ulubionej kawy. Efektem są coraz to liczniejsze i różnorakie urządzenia do jej parzenia, które dzielą się na ekspres ciśnieniowy i metody do niego alternatywne, takie jak drip, aeropress, french press czy też chemex. Co wybrać i jak zrobić dobrą kawę w domu?
Kawa ziarnista czy już zmielona?
Ale najpierw kawa! Zdecydować się na kawę ziarnistą czy mieloną? Kawę mieloną wystarczy otworzyć i przygotować w ulubiony sposób. Jednak w przeciwieństwie do ziarnistej, po otwarciu szybciej wietrzeje, tracąc swój niepowtarzalny smak i aromat. Często nie nadaje się też do przyrządzenia niektórych rodzajów kaw, np. espresso. Najlepiej wybrać ziarna i mielić je tuż przed przygotowaniem napoju. Kawa ziarnista świeżo zmielona ma bogatszy aromat i smak. Ponadto ma większe zdolności pobudzające i wzmacniające koncentrację oraz bogatsze wartości odżywcze.
Jaki młynek do kawy?
Jeśli masz kawę w ziarnach, przyda się odpowiedni młynek. Na rynku dostępne są m.in.:
- młynek ręczny - pozwala na ręczne mielenie kawy, trwa to trochę dłużej, jednak dla niektórych stało się to porannym rytuałem, który wprowadza ich w dobry nastrój i powoli ujawnia walory zapachowe danej kawy.
- a w zależności od modelu i firmy otrzymujemy młynki ręczne z mniej lub bardziej precyzyjnym systemem regulowania stopnia zmielenia;
- młynek elektryczny - pozwala na szybkie mielenie kawy oraz przygotowanie większej jej ilości w tym samym czasie;
- młynek ostrzowy (udarowy) - bardziej sieka kawę na kawałki o różnej wielkości, aniżeli ją mieli, dlatego też trudno mówić w tym przypadku o powtarzalności i jakości zmielonej kawy.
Metody zaparzania kawy
Jest wiele metod zaparzania kawy. W zależności od wybranego urządzenia, czy metody różnić się będą czasem i sposobem w jaki przygotujemy nasza ulubioną kawę,. Czas na ich poznanie!
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym
Ekspres przelewowy to coraz bardziej popularny sposób na parzenie kawy. Na rynku można znaleźć różne ekspresy do kawy, które zwykle wybiera się, kierując się ich jakością, ceną, wielkością oraz stylem.
Jak przyrządzić kawę w ekspresie przelewowym?
Do pojemnika na kawę wkładamy papierowy filtr, a następnie wsypujemy odpowiednio zmieloną kawę. Kolejnym krokiem jest wlanie odpowiedniej ilości wody do zbiornika z grzałką, którą po zagotowaniu przelewa się przez filtr z kawą, a napój sączy do dzbanka. Całość trwa od kilku do kilkunastu minut (w zależności od rodzaju urządzenia). Napar z ekspresu przelewowego charakteryzuje się bogatszym i delikatniejszym smakiem oraz większą zawartością kofeiny.
Parzenie kawy po turecku
Kawa parzona po turecku to idealna kawa domowa dla miłośników bardzo czarnej, aromatycznej i mocnej kawy. Jej przygotowanie to istny rytuał, do którego potrzebny jest specjalny tygielek.
Jak zaparzyć kawę po turecku?
Na początku należy wsypać do tygielka zmieloną kawę oraz cukier i korzenne przyprawy (według uznania). Następnie trzeba umieścić go na niewielkim ogniu i podgrzewać (lecz nie dopuścić do wrzenia). Kiedy na powierzchni wytworzy się piana, należy zdjąć tygielek z palnika i odczekać aż opadnie. Całość powtórzyć 2 razy. Na koniec powstałą piankę trzeba umieścić na dnie filiżanki i zalać kawą.
Kawiarka ciśnieniowa
Kawiarka ciśnieniowa najbardziej spopularyzowana jest w Europie i kojarzona jest z włoskim sposobem parzenia kawy. Kawiarka składa się z 3 części: zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz górnej części, do której przelewa się gotowy napar.
Jak przygotować dobrą kawę w kawiarce ciśnieniowej?
Do dolnego zbiornika wlewamy wodę, a do sitka wsypujemy drobno zmieloną kawę. Następnie wszystko zakręcamy i stawiamy na palnik gazowy bądź elektryczny (w zależności od modelu). W trakcie ogrzewania wrząca woda wytworzy ciśnienie, przesuwając ją przez sitko z kawą do górnej części. Po usłyszeniu odgłosów bulgotania należy zdjąć kawiarkę z palnika i przelać napój do filiżanek. Napar otrzymany z kawiarki będzie bardziej przypominać Ci w konsystencji kawę z ekspresu ciśnieniowego. Będzie gęsty oraz intensywny w smaku i przypadnie do gustu miłośnikom domowego espresso oraz kaw mlecznych.
Ciekawostka:
Twórca najbardziej spopularyzowanego modelu kawiarki firmy Bialetti (Renato Bialetti) odchodząc z tego świata w roku 2016, poprosił o pochowanie go w wielkiej kawiarce.
French Press
French Press nazywany jest też zaparzaczem tłokowym. Zgodnie z nazwą, wynaleziono go we Francji, ale największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii. To szklany lub metalowy cylinder, z tłoczkiem i sitkiem wewnątrz. Przygotowana w nim domowa kawa przypomina w smaku kawę przelewową, a wyróżnia ją duża łatwość oraz szybkość w wykonaniu.
Jak zrobić dobrą kawę we French Pressie?
Wystarczy wsypać kawę do zaparzacza, następnie zalać gorącą wodą, a po ok. 3-5 minutach wcisnąć tłok do dna, aby przefiltrować gotowy napój. Tak przygotowaną kawę przelać do filiżanek lub kubków.
Aeropress
Aeropress to ręczny ekspres do parzenia kawy, budową przypominający wielką strzykawkę. W zestawieniu jest najmłodszym sposobem na przelewowe parzenie kawy w domu, gdyż wymyślił go Alan Adler w 2005 roku. To proste urządzenie, doskonałe dla lubiących podróżować.
Jak zrobić smaczną kawę w domu w Aeropressie?
Urządzenie to składa się z 3 części:
- sitka, do którego wkłada się filtr,
- środkowej części, w której znajduje się kawa,
- tłoczka, za pomocą którego przeciska się kawę.
Najprostszą metodą jest drobne zmielenie kawy, zalanie gorącą wodą (ok. 95°C) zakręcenie sitka z gotowym filtrem, a po ok. 2 minutach przeciśnięcie całości do kubka. Urządzenie to jednak zapewnia nieskończenie wiele możliwości. Z tego też powodu co roku w niemal każdym kraju na świecie odbywają się zawody w prezentacji własnych metod parzenia. Wyłaniany jest krajowy zwycięzca, który następnie reprezentuje swoje państwo na międzynarodowych mistrzostwach. Polakom już niejednokrotnie udało się sięgnąć po złoty Aeropress.
Syfon
Syfon to jeden z najstarszych urządzeń do parzenia kawy. To wynalazek z lat 30. XIX wieku o zagadkowym pochodzeniu. Wyglądem przypomina sprzęt laboratoryjny, a zbudowany jest z dwóch szklanych kolb, statywu i palnika. Przygotowanie domowej kawy w nim jest czasochłonne, jednak dla największych kawoszy to istny rytuał i niesamowity pokaz dla zainteresowanych.
Jak przyrządzić smaczną kawę w Syfonie?
Na początku trzeba nalać wodę do dolnego zbiornika. Dzięki podgrzaniu i wytworzonym ciśnieniu będzie wypychana w górę. Gdy woda znajdzie się już w górnym zbiorniku, należy wsypać kawę i parzyć ją przez ok. 1-2 minuty. Następnie trzeba wyłączyć palnik, kawa zacznie opadać i będzie można przelać ją do filiżanki.
Chemex
Chemex jest urządzeniem i metodą przelewową. Został zaprojektowany w 1941 roku przez chemika - Petera Schlumbohma, który chciał wydobyć jak największą ilości aromatów z kawy. Po tej wskazówce szybko rozpoznasz Chemex, ponieważ wyglądem przypomina narzędzie laboratoryjne. Jest to szklany żaroodporny dzbanek w kształcie klepsydry, zabezpieczony przed pochłanianiem innych aromatów.
Jak zrobić kawę w domu w Chemexie?
W urządzeniu należy umieścićrożkowy filtr do kawy i zwilżyć go gorącą wodą. Następnie trzeba wsypać do filtra grubo zmieloną kawę (ze względu na szeroki filtr). Kolejno należy wlać wodę o temperaturze ok. 95°C i czekać aż cały napar przeleje się do dolnej części urządzenia. Kawa otrzymana w Chemexie jest doskonale przefiltrowana i delikatna. Smakiem i konsystencją może bardziej przypominać herbatę, natomiast zawiera optymalną ilość kofeiny.
Dripper
Dripper, znany również jako Drip, to także łatwy sposób na przygotowanie kawy przelewowej, wydobywający kwasowość oraz owocowo-orzechowe aromaty napoju. Powstał od angielskiego słowa drip, oznaczającego "przelewać". To stożkowe naczynie, które może być wykonane ze szkła, metalu, plastiku lub porcelany oraz występować w różnych rozmiarach. Różnica polega na utrzymaniu odpowiedniej temperatury, jednak jeżeli nie parzysz dripa na dworze w okresie jesienno-zimowym nie musisz się tym przejmować.
Tak jak w przypadku chemexa bądź ekspresu przelewowego należy umieścić w nim filtr i postawić nad dzbankiem lub filiżanką. Zmielone ziarna trzeba wsypać do filtra, zakryć je wodą o temp. ok. 90-96°C, a po 30 sekundach kolistymi ruchami zalać pozostałą wodą. Kawa spłynie do naczynia i będzie gotowa do picia. Napój przygotowany w tym urządzeniu nie dość, że sprawi Ci ogromną frajdę, to dodatkowo uwolni z kawy smaki i aromaty, których nigdy wcześniej nie spotkałeś.
Okazuje się, że jest wiele odpowiedzi na pytanie, jak przyrządzić smaczną kawę w domu. Odwiedź Nasz sklep z kawą i wybierz swój ulubiony sposób na przygotowanie dobrego aromatycznego naparu. Niech próbowanie różnych metod parzenia kawy stanie się dla Ciebie taką przygodą, jak rozkoszowanie się samą kawą.
Pozostaw komentarz