Jak parzyć kawę w AeroPressie?

Czym jest AeroPress i jak parzyć kawę za pomocą tego urządzenia, wyjaśniamy w dzisiejszym artykule. Alternatywne sposoby parzenia kawy podbiły serca osób stojących na straży jakości nie bez powodu. AeroPress jest kolejnym krokiem dla tych, którzy zgłębiają temat dobrej kawy – to niepozorne z wyglądu urządzenie pozwala eksperymentować z efektami parzenia świeżo mielonych ziaren nawet podczas podróży. Przekonaj się, jakie możliwości daje AeroPress i jak parzyć w nim kawę lepszą niż w ulubionej kawiarni.

Co to jest AeroPress?

Zanim przejdziemy do tego, jak parzyć kawę w AeroPressie, pora na krótkie przypomnienie lub definicję dla osób początkujących. AeroPress to młode wiekiem urządzenie, które dołączyło do alternatywnych metod parzenia kawy w 2005 roku, zdobywając uznanie nie tylko wśród hipsterów rodem z berlińskich kawiarni. Wyglądem przypomina strzykawkę, co dodaje mu charakteru i umożliwia picie dobrej kawy speciality nawet podczas dalekich podróży. Zaletą AeroPressu jest uniwersalność – z jego pomocą możesz parzyć zarówno kawy ziarniste pod espresso, jak i najlepsze jakościowo kawy jednorodne. To oczywisty wybór dla osób nieznoszących ograniczeń, idealnych proporcji i jednego słusznego sposobu przygotowania kawy.

Jedynym ograniczeniem AeroPressu jest ilość przygotowywanej kawy – urządzenie pozwala bowiem zaparzyć maksymalnie nieco ponad 200 ml naparu.

Co łączy AeroPress i Frisbee?

Alan Adler, czyli twórca Aerobie – latającej obręczy wykorzystywanej w sporcie w sposób podobny do Frisbee. Ten sam człowiek zaprojektował AeroPress. Początkowo urządzenie nie przekonało do siebie kawowych geeków, niezadowolonych ze stosunkowo niskiej temperatury parzenia kawy. To potęga internetu sprawiła, że dzisiaj zastanawiasz się, jak używać AeroPressu.

Czego potrzebujesz do parzenia kawy w AeroPressie?

Parzenie kawy w AeroPressie jest proste, ale samo urządzenie nie wystarczy, by przygotować dobry napar. Warto więc zaopatrzyć się w takie produkty i akcesoria jak:

  • świeżo palona kawa ziarnista – najlepiej sprawdzi się 100% arabica oraz tzw. single, czyli kawy pochodzące z jednego regionu,
  • żarnowy młynek do kawy – sprawdź wybrane przez nas młynki do kawy, a tych nożowych unikaj jak ognia, ponieważ niszczą ziarna,
  • dzbanek – w tej kwestii panuje duża dowolność, choć my szczególnie polecamy dzbanki do kawy Hario i Loveramics,
  • waga – wystarczy zwykła waga kuchenna, ale miłośnikom dobrego designu polecamy specjalne wagi do kawy,
  • papierowe filtry.

W porównaniu do pozostałych alternatywnych metod parzenia kawy AeroPress jest stosunkowo tanim urządzeniem – oczywiście kompletując akcesoria, zapłacisz nieco więcej, ale jest to inwestycja warta Twoich pieniędzy, jeżeli chcesz pić naprawdę dobrą kawę.

Jak parzyć kawę w AeroPressie?

Zbliżamy się do sedna sprawy, czyli tego, jak parzyć kawę w AeroPressie i jak działa to urządzenie. Wyglądem przypomina strzykawkę i dokładnie w ten sam sposób należy go używać. AeroPress składa się z cylindra, tłoka oraz sitka z filtrem, przez które przeciska się przygotowywaną kawę. Jak zaparzać kawę w takim urządzeniu? Możliwości jest wiele, dlatego na dobry początek przedstawiamy dwie najpopularniejsze metody – klasyczną i odwróconą (inverted).

Metoda klasyczna

Poniżej znajdziesz wskazówki, jak zrobić kawę w AeroPressie metodą klasyczną.

  1. Włóż uszczelkę do tuby i umieść papierowy filtr na okrągłym sitku – filtr warto przepłukać gorącą wodą, która neutralizuje posmak papieru. W ten sam sposób przepłucz AeroPress, aby go ogrzać, a następnie wylej wodę.
  2. Na wadze odmierz 18 gramów świeżo palonej kawy ziarnistej (speciality lub pod espresso). Zmiel ziarna tak, by uzyskać grubość porównywalną do soli kuchennej.
  3. Zmieloną kawę umieść w urządzeniu i zalej ją 30-40 ml gorącej wody w temperaturze 90 stopni Celsjusza (wstępne namaczanie ziaren). Po upływie 30 sekund wlej pozostałą wodę i odczekaj minutę lub dwie.
  4. Nałóż tłok na cylinder i powoli, płynnym ruchem przeciskaj kawę do dzbanka. Po usłyszeniu charakterystycznego syku przerwij czynność.

Metoda odwrócona

  1. Przygotuj 18 g ziaren kawy i zmiel je na drobny piasek.
  2. Ustaw tłok tak, by gumowa końcówka znalazła się na górze i delikatnie wsuń tubę.
  3. Przygotuj gorącą, przefiltrowaną wodę o temperaturze około 90 stopni Celsjusza, a zmieloną kawę wsyp do AeroPressu.
  4. Kawę zalej 30-40 ml wody, zamieszaj napar i odczekaj 30 sekund. Wlej pozostałą wodę, wykonując koliste ruchy.
  5. Postaw sitko z papierowym filtrem na górną część tuby i dokręć je.
  6. Odwróć AeroPress w stronę kubka i przeciskaj kawę aż do momentu pojawienia się charakterystycznego syku.

Warto wypróbować każdy ze sposobów przygotowywania kawy. Dzięki doświadczeniu nie tylko nauczysz się, jak zaparzyć kawę w AeroPressie, ale również uzyskasz napary o różnych nutach smakowych. Pamiętaj o wstępnym namoczeniu kawy, które przez kawowych geeków nazywane jest preinfuzją. Dzięki temu łatwiej wypłukują się substancje rozpuszczalne, a z kawy ulatnia się dwutlenek węgla.

Czym AeroPress różni się od innych metod parzenia kawy?

Alternatywne sposoby parzenia kawy często spotykają się z niechęcią miłośników espresso – przelewy mają delikatne body, czyli cielistość, która sprawia, że napary bardziej przypominają herbatę niż małą czarną. AeroPress pozwala zaparzyć kawę o pełniejszym body, dzięki czemu napar jest intensywniejszy, gęstszy i mniej podobny do dripa.

Jako palarnia kawy cenimy również fakt, że AeroPress umożliwia eksperymentowanie z grubością mielenia, ilością wody i sposobami parzenia kawy. Jak w przypadku każdej alternatywy ważne jest, ile gram kawy przygotować do AeroPressu na 100 ml wody (16-18 gram), ale nie ma obowiązku sztywnego trzymania się proporcji. Nie bez znaczenia jest również to, że AeroPress podkreśla kwasowość naparu, a czas parzenia kawy jest krótszy niż w przypadku innych metod. No i świetnie czyści się w zmywarce.

Zalety korzystania z AeroPressu

  • Uniwersalność – AeroPress to urządzenie o wszechstronnym zastosowaniu, które sprawdzi się zarówno w kawiarni, jak i podczas górskiej wyprawy. 
  • Lekkość i wytrzymałość, o którą trudniej w przypadku Chemexa.
  • Intensywność naparu – AeroPress docenią także miłośnicy espresso.
  • Łatwość czyszczenia – tak naprawdę wystarczy bieżąca, ciepła woda, chociaż zmywarka też się sprawdzi.
  • Dowolność – AeroPress to zabawka idealna do eksperymentów z kawą.

AeroPress doskonale sprawdzi się jako prezent dla osoby, która rozpoczyna przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy lub po prostu lubi gadżety – znajduje się w rozsądnym przedziale cenowym, a jednocześnie trudno się nim znudzić.

Podsumowanie

Podobnie jak w przypadku pytania, czy kawa jest zdrowa, tak w przypadku AeroPressu nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jak parzyć kawę – to naszym zdaniem jeden z powodów, dla których to urządzenie cieszy się taką popularnością. Jako palarnia kawy przypominamy jednak, że kluczem do dobrej alternatywy są wysokiej jakości ziarna. W naszym sklepie znajdziesz selekcję kaw z różnych regionów świata, które zachwycają niepowtarzalnym smakiem.

Fenomenalne zdjęcia: Jacek Petryszak

Pozostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed publikacją