Flat white – co to za kawa? To pytanie stawia sobie wielu miłośników kawy z mlekiem pragnących poznawać nowe specjały kawowe i wyjść ze strefy komfortu, w której króluje klasyka w postaci cappuccino czy latte. Tajemnica sukcesu flat white tkwi przede wszystkim w znakomitym balansie między kawową intensywnością a mlecznymi akcentami. W dzisiejszym artykule wyjaśniamy między innymi: jak zrobić flat white, czym dokładnie jest ta kawa, a także jaka jest różnica między flat white a latte.
Skąd pochodzi kawa flat white?
W przeciwieństwie do wielu mlecznych specjałów kawowych kojarzonych z Włochami korzeni flat white należy szukać zupełnie gdzie indziej, a mianowicie w Australii lub Nowej Zelandii. Oba kraje do dziś spierają się o palmę pierwszeństwa w tej kwestii, twierdząc, że to im należy przypisać wynalezienie tej mlecznej kawy. Pewności nie ma również co do genezy flat white, jednak jedna z najpopularniejszych hipotez wskazuje, że za powstaniem tej kawy stał przypadek. Zgodnie z nią pewien barista, chciał zaserwować klientowi cappuccino, jednak zamiast efektownej, puszystej pianki, na powierzchni kawy utworzyła się płaska, mleczna warstwa. Prawdopodobnie wynikało to z tego, że pracował na świeżym mleku – sezonowo, przy zmianie krowiej diety, modyfikacji ulega również skład mleka i w okresie przejściowym staje się ono niemożliwe do spienienia. Mimo braku osiągnięcia zamierzonego efektu barista zdecydował się przeprosić klienta i podać mu eksperymentalny napój, określając w żartobliwy sposób przyrządzoną kawę mianem flat white. Co to znaczy? Nazwa flat white jest klarownym nawiązaniem do niewielkiej ilości spienionego mleka na powierzchni kawy.
Okazało się, że kawa flat white stała się prawdziwym hitem i w latach 80. oraz 90. zaczęła królować w menu kawiarni w Australii, a także Nowej Zelandii. Obecnie tą mleczną kawą można się cieszyć także w wielu polskich kawiarniach. Warto podkreślić, że kawa flat white może być bez problemu przyrządzana również w domowych warunkach – dla satysfakcjonujących efektów niezbędna jest jednak sprawdzona metoda, jak ją zrobić. Dlatego też w dalszej części artykułu prezentujemy świetny przepis na aromatyczne i pełne smaku flat white.
Flat white – jaka to kawa?
Dla osoby niezaznajomionej z tematem kawy mleczne mogą wydawać się bardzo podobne. Opierają się one bowiem na umiejętnym połączeniu wysokiej jakości kawy oraz mleka. Jednak, jak w wielu innych dziedzinach życia diabeł tkwi w szczegółach. Przekonajmy się więc, co to za kawa kryje się pod nazwą flat white.
Kwintesencja kawy flat white jest zawarta już w samej nazwie. Flat white to napój przygotowywany zwykle z dwóch esencjonalnych porcji espresso oraz ciepłego, bardzo lekko spienionego mleka lub napoju roślinnego. Kawę flat white możesz przygotować zarówno w filiżance, kubku, jak i szklance – objętość naczynia wybieranego do podawania tego specjału kawowego mieści się zazwyczaj między 150 a 200 ml.
Wprawiony kawosz, sięgając po flat white, od razu będzie wiedzieć, jaka to kawa. Flat white ma kilka charakterystycznych cech, które je definiuje – należą do nich m.in.:
- znaczna zawartość podgrzanego mleka wraz z cienką warstwą mikropianki, która wyróżnia się aksamitnością i kremowością,
- równowaga między intensywnością podwójnego espresso oraz słodyczą mleka,
- duża ilość kawy w stosunku do objętości całego napoju.
Flat white to kawa o intensywnym smaku z wyraźnym mlecznym udziałem, co sprawia, że jest to świetny wybór dla osób oczekujących od napoju bogactwa doznań smakowych oraz doskonałych walorów aromatycznych.
Jak zrobić wyśmienitą kawę flat white?
Wiemy już, czym jest flat white oraz jakie są jej podstawowe cechy. Czas przejść do omówienia tego, jak się robi flat white. Do przygotowania dobrej kawy flat white niezbędne nam będą następujące składniki:
- dwie porcje (ok. 60 ml) esencjonalnego espresso,
- 120 ml mleka (3,2% tłuszczu lub więcej).
W czym podawać flat white? Wybór kubka, filiżanki lub szklanki do flat white zależy od Ciebie, ale pamiętaj o odpowiedniej objętości – zgodnie z założeniami kawa flat white jest małą kawą mleczną i najlepiej zdecydować się na naczynie o pojemności z przedziału 150-200 ml. Większe objętości przybliżają nas do innych rodzajów kaw mlecznych.
Jak zrobić flat white, które zachwyci swoim smakiem i aksamitnością? Postępuj zgodnie z naszą recepturą, a efekt z pewnością Cię nie zawiedzie.
- Przed przyrządzeniem napoju podgrzej filiżankę.
- Przygotuj w filiżance dwie porcje espresso na bazie świeżo mielonej kawy.
- Bardzo delikatnie spień mleko – pamiętaj, że temperatura mleka nie powinna przekraczać 60-65 stopni Celsjusza, ponieważ w innym wypadku straci ono pożądane właściwości. Nie napowietrzaj mleka zbyt mocno, ponieważ nie pozwoli Ci to na otrzymanie oczekiwanego efektu w postaci flat white.
- Powoli wlej ciepłe mleko do filiżanki z espresso.
- Podawaj flat white bezpośrednio po przyrządzeniu – w ten sposób będziesz cieszyć się delikatną mikropianką, kremową konsystencją mleka i właściwą temperaturą napoju.
Precyzja wymagana przy tym, jak się robi flat white, sprawia, że nie zawsze za pierwszym razem wychodzi ono idealnie. Należy jednak pamiętać, że praktyka czyni mistrza, a smak i aromat tego napoju w zupełności wynagrodzą Ci podjęte starania.
W czym tkwi różnica między flat white a latte?
Wiele osób, które dopiero zetknęło się z kawą flat white, nie zdaje sobie sprawy, czym właściwie różni się ona od znanego i lubianego latte. Mimo wielu cech wspólnych oba napoje są odmiennymi specjałami kawowymi. Latte charakteryzuje się większą od flat white zawartością mleka w stosunku do całej objętości napoju. Dzięki temu kompozycja zyskuje przyjemną słodycz i łagodność. W przypadku latte stosuje się najczęściej jedną porcję espresso, które ma podkreślać walory smakowe i aromatyczne tego specjału. Warto zwrócić uwagę również na objętość kawy latte – mieści się ona zwykle w przedziale 250-300 ml, a niekiedy podaje się ją również w naczyniach o większej pojemności.
Flat white charakteryzuje się bardziej intensywnym kawowym smakiem od latte. Wynika to z faktu, że do jej przyrządzenia wykorzystujemy podwójne espresso, a niekiedy nawet podwójne ristretto. Co istotne, we flat white kawa stanowi większą składową całego napoju niż w latte. Biorąc pod uwagę także mniejszą pojemność porcji flat white, kawowe akcenty są znacznie bardziej wyczuwalne od tych obecnych w latte.
Podsumowanie
Poznałeś właśnie odpowiedzi na kilka najbardziej nurtujących pytań dotyczących flat white – co to za kawa, jak ją zrobić i na co uważać podczas jej przyrządzania. Ten wyróżniający się aksamitną konsystencją i intensywnym smakiem napój można wykonać m.in. przy użyciu kawiarki i spieniacza do mleka czy ekspresu wyposażonego w dyszę do spieniania mleka.
Do przygotowania wyśmienitego flat white niezbędna jest wysokiej klasy, świeżo mielona kawa ziarnista. Nasza palarnia kawy LaCava oferuje szeroki wybór wyselekcjonowanych ziaren kawy z różnych stron świata. Oprócz tego proponujemy również innowacyjne ekspresy do kawy, wśród których znajdują się urządzenia umożliwiające przyrządzenie znakomitego flat white w wyjątkowo prosty sposób – za pomocą jednego przycisku.
Zapraszamy do kontaktu.
Pozostaw komentarz