Transparentność
Transparentność, czyli konkretne dane na temat ziaren. Na opakowaniach każdej kawy specialty powinny znajdować się informacje o pochodzeniu produktu (wraz z nazwą konkretnej farmy w danym regionie), odmianie botanicznej i, rzecz jasna, gatunku ziaren. Dane te są istotne, ponieważ na smak i jakość kawy składa się mnóstwo elementów, które ostatecznie wpływają na wrażenia sensoryczne konsumenta. Poza wspomnianymi informacjami, na opakowaniu kaw specialty możemy znaleźć oznaczenia dotyczące wysokości nad poziomem morza na jakiej położona jest plantacja, wyniku ziaren w punktacji SCA, dacie palenia, a nawet dacie zbiorów.
W przypadku kaw, które widzimy na półkach w supermarketach rzecz ma się zupełnie inaczej. Międzynarodowe firmy zajmujące się paleniem kawy przemysłowej kupują wiele ziaren pochodzących z różnych farm i regionów, a następnie mieszają i wypalają je razem. Dlatego próżno szukać na opakowaniach informacji odnośnie kraju pochodzenia, daty palenia czy nawet gatunku. Kupując kawę przemysłową, właściwie nie wiemy co dokładnie kupujemy.
Jakość
Być może dla niektórych zabrzmi to jak banalna prawda, jednak trudno się nie zgodzić, że dobrej jakości kawa jest po prostu smaczniejsza. Nie ma się czemu dziwić, skoro ziarna specialty na każdym etapie traktowane są z niezwykłą dbałością – począwszy od uprawy i zbiorów, przez transport, aż po proces wypalania i sprzedaży. Aby kawa mogła nazywać się specialty, musi przejść rygorystyczną kontrolę przeprowadzoną przez doświadczonych klasyfikatorów kawy (Q-Graderów), czego nie stosuje się wobec kawy przemysłowej. Między innymi z tego powodu typowa kawa z supermarketu jest niezdrowa – do paczek z kawami komercyjnymi trafiają nieselekcjonowane ziarna, w tym ziarna z defektami, takimi jak grzyb czy pleśń.
Smak
Wszystkie wspomniane powyżej aspekty wpływają na smak. Kawy specialty wypalane są na bieżąco w zależności od ilości zamówień i zapotrzebowania klientów, dzięki czemu ziarna dłużej utrzymują pełnię smaku i aromatu. Profesjonalne palarnie oferują najczęściej wyłącznie kawę ziarnistą, którą zaleca się mielić bezpośrednio przed parzeniem, aby nie tracić związków lotnych, czyli aromatów odpowiadających za 80% naszych wrażeń sensorycznych. Zdecydowana większość kaw przemysłowych jest mielona, ciemno wypalona (dzięki czemu smakuje zawsze tak samo i w ten sposób maskuje się jej niedoskonałości). Aby zatuszować płaski profil sensoryczny (lub niemal całkowity jego brak), do ziaren dodaje się sztuczne aromaty.
Czy kawa specialty jest lepsza niż kawa z supermarketu?
Chociaż o gustach się nie dyskutuje, to naszym zdaniem – i zdaniem milionów osób na całym świecie – tak. W przypadku kawy specialty nacisk kładzie się na jakość i smak ziaren. W przypadku kawy przemysłowej – na cenę i ilość. Każdy, nawet osoby, które nie mają wiedzy na temat kawy, bez problemu zauważą różnicę między ziarnami specialty a zwykłą kawą z supermarketu. Czy zatem warto zapłacić kilkanaście złotych więcej i cieszyć się doskonałą jakością i smakiem kawy oraz mieć jasne informacje na temat pochodzenia czy daty wypalania ziaren? Odpowiedź zostawiamy Tobie.
Pozostaw komentarz