Czy wiesz, jakie różnice prezentują między sobą kawa blend i kawa single origin? Porównywanie mieszanek kaw do kaw jednorodnych przez wielu specjalistów uważane jest za przedsięwzięcie skazane na porażkę, ale o tym, dlaczego tak jest, powiemy nieco później. Na dobry początek oraz zgodnie z zasadami edukacji wyjaśnimy, jakie są podstawowe różnice między kawą blend a kawą single origin – dzięki temu lepiej zrozumiesz specyfikę obu produktów i tym razem świadomie odwiedzisz ulubiony sklep z kawą.
Kawy single origin – jednorodne, o zniuansowanej palecie smakowej
Dosłowne tłumaczenie zwrotu single origin to „jedno źródło pochodzenia”, choć w wielu miejscach spotkasz się z sytuacją, w której kawy single origin są synonimem kaw specialty. Powiązanie obu tych kaw nie jest przypadkowe, choć jak pokazuje przykład naszej palarni, segment specialty jest nieco szerszy i obejmuje nie tylko kawy jednorodne. Wróćmy jednak do głównego wątku – kawy single origin pozyskiwane są z jednej, określonej plantacji, a więc pochodzą z jednego regionu, państwa lub terenu upraw. Co więcej, właściwe rozumienie single origin obejmuje również jednorodność odmian botanicznych oraz metod obróbki. Decydując się kawę single origin, masz pewność, że możliwa jest jej dokładna identyfikacja (ang. traceability).
To właśnie identyfikowalność stanowi o wyjątkowości kaw single origin. Możesz się więc spodziewać ciekawszego, charakterystycznego dla danego miejsca smaku – pamiętaj, że na Twoje doświadczenie kawowe wpływają między innymi rodzaj gleby, na której uprawiano ziarna, lokalny mikroklimat, wysokość uprawy oraz towarzystwo innych roślin. Dzięki temu w wielu środowiskach to kawy single origin uznawane są za top of the top. Co więcej, single origin to doskonały sposób na rozpoczęcie przygody ze smakowaniem różnych naparów – jednorodność ziaren uczy rozpoznawania niuansów i pozwala poznać własne preferencje.
Kawy blend – mieszanki ziaren, przed którymi niesłusznie się bronisz
Najważniejszą różnicą między kawą blend a kawą single origin jest to, że blendy powstają z kilku gatunków kawy – są zatem mieszankami, a te z jakiegoś powodu w naszym świecie uznawane są za coś gorszego jakościowo. Czy słusznie? Częściowo są za to odpowiedzialne palarnie kawy, które jeszcze do niedawna wybierały do blendów tańsze ziarna, co oczywiście miało bezpośrednie przełożenie na smak. Nie bez znaczenia jest również postawa konsumentów (oryginalność pochodzenia brzmi jakby bardziej luksusowo), choć i ta kreowana jest przez marketingową rzeczywistość.
Tymczasem kawy blend powstające w dobrych palarniach to produkty przemyślane, a tym samym kompletne. W przeciwieństwie do single origin blendy doskonale sprawdzają się w kawach przygotowywanych metodami ciśnieniowymi – łatwiej uzyskać cremę i cappuccino o głębokim smaku. Kawa blend powstaje z myślą o zachowaniu powtarzalności przez cały rok (niewielkie zmiany w składzie blendu tylko nieznacznie modyfikują profil smakowy), co ma fundamentalne znaczenie, ponieważ kawa single origin jest produktem sezonowym. Oznacza to mniejszą dostępność kaw single origin – mogą się one skończyć, a samo ziarno po prostu zestarzeć. Blendy są zatem sposobem na powtarzalność jakości, której oczekuje świadomy klient i większą dostępność, na której również zależy konsumentom. Jednocześnie dzięki odpowiedniej obróbce ziaren, nuty aromatyczne poszczególnych gatunków będą się wzajemnie dopełniały, nie ustępując niczym kawom jednorodnym w kwestii jakości.
Pozostałe różnice między kawą single origin a kawą blend
Tym, co szczególnie odróżnia kawę single origin od blendu to dostępność – po pierwsze, kawy jednorodne z segmentu specialty są mniej powszechne, a po drugie, po prostu niemożliwa jest ich sprzedaż na taką samą skalę jak mieszanek. To sprawia, że single origin z dobrej palarni kawy rzeczywiście jest towarem luksusowym. Inną kwestią jest to, że kawa ze względu na zmiany klimatyczne, powoli staje się produktem premium, na który będzie stać wyłącznie najbogatszych. Tym bardziej więc znaczenie ma to, jaką kawę kupujemy – czy wspieramy lokalnych plantatorów, czy duże korporacje, które obniżają koszty produkcji na wszelkie możliwe sposoby. Wówczas mniej istotne jest to, czy wybierzesz kawę jednorodną, czy blend. Kluczowa będzie jakość produktu, a ta zależy od uprawy, stopnia palenia ziaren, umiejętnego łączenia różnych gatunków oraz metody parzenia.
Podsumowanie
Choć różnice między kawą blend a kawą single origin bez wątpienia wpływają na smak naparu, nie warto ograniczać się do stwierdzenia, że kawy jednorodne znajdują się wyżej w kawowej hierarchii. Sukces segmentu specialty opiera się między innymi na różnorodności aromatów i niepowtarzalności doświadczeń sensorycznych. Dobrze skomponowany blend z wysokojakościowych ziaren jest wart Twojej uwagi tak samo, jak unikalna kawa single origin pochodząca z mało znanego regionu świata. Trudno więc jednoznacznie wskazać, która kawa jest lepsza – wiele w tej kwestii zależy od Twoich preferencji, ale także otwarcia się na nowe doświadczenia. Co więcej, wybierając kawy z palarni LaCava, masz pewność, że niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, otrzymasz doskonały jakościowo produkt. Możesz również liczyć na rekomendacje naszych kawowych ekspertów – każdy z nas ma swoje typy wśród kaw single origin i blendów.
Pozostaw komentarz