Ta strona nie jest wspierana przez Twoją przeglądarkę. Rekomendujemy Chrome, Safari, Edge lub Firefox.

Bezpłatna wysyłka na terenie Polski od 99 zł Paczkomaty InPost oraz kurier DPD

Koszyk

Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do bezpłatnej wysyłki. Brakuje 100 zł do bezpłatnej wysyłki,.
Brak więcej produktów

Produkty
Suma Bezpłatne
Koszty wysyłki oraz zniżki są podsumowane w kasie.
Kontynuuj zakupy
Jacek Kotowski - wywiad na 13. urodziny!

JOURNAL

Jacek Kotowski - wywiad na 13. urodziny!

Poznajcie Jacka Kotowskiego – głowę i serce naszej palarni. Jacek to pełen pasji młody odkrywca, który odważył się zmieniać i rozwijać rynek kawy specialty w Polsce. Już w 2009 roku jego pasja przyczyniła się do założenia naszego kawowego świata, jakim jest LaCava. Dzisiaj, z okazji 13 urodzin palarni zgodził się wyjść „zza kurtyny” i opowiedzieć o sobie trochę ciekawostek.
 
Zachęcamy do lektury!
 
Jak się zrodziła Twoja pasja do kawy?
Uniwersytet Warszawski, Krakowskie Przedmieście. Posiadówki z przyjaciółmi w pierwszych kawiarniach, które potrafiły robić dobrą kawę. Do tego czasem papieros, wciągające dyskusje i dużo dobrej kawy. O ile z palenia udało się zrezygnować, tak z kawą poszło to w drugą stronę.
 
Czy pamiętasz swój pierwszy raz, gdy spróbowałeś kawy specialty?
Bardzo dobrze pamiętam, jak odwiedziłem Chelsea Market w NYC. Spróbowałem tam espresso jednej z amerykańskich palarni kawy i wszystko się zmieniło. Na miejscu wypiłem kilka różnych przelewów rozmawiając i ucząc się od baristy, który je przygotowywał. Tak zrodziła się świadomość, czym może być jakość i jak wielka jest przepaść między kawą, a bardzo dobrą kawą. Potwierdza się powiedzenie, że podróże kształcą.
 
Czym wyróżnia się LaCava na tle innych polskich palarni kawy?
Polskie palarnie kawy są coraz lepsze. O ile 10 lat temu moglibyśmy zliczyć na palcach jednej ręki wszystkie palarnie specialty, o tyle teraz jest ich coraz więcej i są na coraz wyższym poziomie. Myślę, że wyróżniamy się na wielu płaszczyznach, ale ten najważniejszy wyróżnik to obsesja na punkcie klienta i dostarczania mu unikalnej wartości. Nasze kawy to nie tylko piękny design, świeże i pełne smaku ziarna. To przede wszystkim sposób bycia, myślenia. Nasi klienci wybierając LaCavę manifestują swoje przywiązanie do detali, do celebracji chwili, do tego, aby ich życie miało kolor i smak. Jesteśmy tym, co w życiu wybieramy.
 
Skąd pomysł na założenie palarni kawy?
Zawsze chciałem sprawdzić się w biznesie. To dla mnie sprawdzian na wielu płaszczyznach równocześnie. A palarnia kawy - dlatego, że uwielbiam kawę i to jedyny sposób, aby móc wpływać na każdy etap tworzenia jakości i wyglądu tego, czym się pasjonuję. Na początku mojej drogi poznałem wyjątkowego człowieka - prawdziwego rzemieślnika, który zajmuje się paleniem kawy całe życie. To on nauczył mnie mnóstwa rzeczy i pokazał, jak różnorodny jest świat kawy.
 
Jacek Kotowski
Czym jest dla Ciebie kawa?
Kawa jest dla mnie początkiem inspiracji, myśli. Jest też przeżyciem chwili, którą będę pamiętać i która coś będzie dla mnie znaczyć.
 
Jaka jest Twoja ulubiona kawa?
Poranne i podwójne cappuccino na tłustym mleku i blendzie z niedużym dodatkiem robusty. Trochę to jest tak, jak z pytaniem o ulubiony film, kiedy interesujesz się kinem na co dzień - trudno o dobrą odpowiedź :)
 
Jaki jest klucz do sukcesu na polskim rynku kawy specialty?
Słuchać klienta i podążać za jakością. Pokazywać, edukować i dawać wartość klientom.
 
Czy polski rynek jest gotowy na kawę specialty?
Polacy kochają kawę specialty. Nie tylko coraz więcej z nas kojarzy polskie palarnie, czy takie metody parzenia jak przelew, chemex i aeropress. Kawy specialty z takich krajów jak Polska, czy Czechy zaczynają być równie dobrze postrzegane jak kawy ze Skandynawii, czy Niemiec. Również coraz więcej polskich firm i nazwisk pojawia się na międzynarodowych eventach, targach i mistrzostwach. Polski rynek i kawę specialty - to widzę absolutnie na zielono!
 
Jaką ideą się kierujecie w LaCava?
Pomagać. Pomagać sobie wzajemnie, członkom zespołu, Klientom, dostawcom, farmerom. Robić coś dobrego dla innych przy okazji robienia dla siebie. Na tym udaje się nam budować fenomenalny zespół i relacje z innymi.
 
Gdzie można znaleźć/kupić Waszą kawę?
W naszej palarni kawy oraz przez nasz sklep internetowy lacava.pl. Dzięki temu zawsze masz gwarancję, że kawa, którą otrzymasz jest bardzo świeża. Na naszym e-commerce jest najszersza oferta naszych kaw, tego co sezonowe i aktualne. Poza tym klienci mogą nas znaleźć w wielu kawiarniach na półkach, czy w sieci sprzedaży naszych partnerów, takich jak CoffeeDesk, czy Konesso.
 
Czym się zajmujesz/interesujesz poza pracą?
Poza pracą przeznaczam najwięcej czasu na syna i rodzinę. Uwielbiam sport, staram się też pracować nad moimi innymi pasjami, jak latanie.
 
Czego ci życzyć na 13 urodziny?
Chciałbym, abyśmy jako firma zawsze zachowali i pielęgnowali, to co jest naprawdę dla nas ważne - czyli dlaczego w ogóle to robimy, co robimy, dlaczego zajmujemy się high-endowym jakościowo produktem. Chciałbym, żeby nasze produkty zawsze były dziełem, a nie nośnikiem zysku czy sposobem na zwiększanie udziału w rynku. Niestety, szybko rozwijające się firmy często tracą ten pierwotny sens swojego istnienia.
 
Kto stoi za LaCavą?
Fenomenalny zespół kreatywny, pomocnych i profesjonalnych osób.
 
Przyszłość LaCavy?
Znaleźć sposób na zaparzenie dobrego dripa w warunkach zerowej grawitacji w kosmosie. Obecnie na stacjach kosmicznych jest używana kawa rozpuszczalna. Chcielibyśmy odwrócić ten trend i wprowadzić specialty poza granice troposfery.
 
Jako zespół uważamy, że przyszłość jest nasza.
Jacku, dziękujemy!

Pozostaw komentarz

Komentarze muszą zostać zaakceptowane przed publikacją