Ta strona nie jest wspierana przez Twoją przeglądarkę. Rekomendujemy Chrome, Safari, Edge lub Firefox.

Bezpłatna wysyłka na terenie Polski od 99 zł Paczkomaty InPost oraz kurier DPD

Koszyk

Gratulacje! Twoje zamówienie kwalifikuje się do bezpłatnej wysyłki. Brakuje 100 zł do bezpłatnej wysyłki,.
Brak więcej produktów

Produkty
Suma Bezpłatne
Koszty wysyłki oraz zniżki są podsumowane w kasie.
Kontynuuj zakupy
Alek Smęt i jego przygody z kawowymi mistrzostwami

JOURNAL

Alek Smęt i jego przygody z kawowymi mistrzostwami

Zaczynał normalnie, tak jak wielu. Pierwsze kroki w świecie kawy stawiał w rodzimej kawiarni. Później założył własny lokal na jednym z wydziałów UMCS, a po jego zamknięciu wyjechał do Londynu, by szlifować baristyczne umiejętności w najlepszych brytyjskich coffeehouse'ach. Po blisko trzech latach wrócił do Polski i rozpoczął pracę jako Head Roaster w LaCava. Trzy lata później zdobył dwukrotne Mistrzostwo Polski 2022 w kategorii Roasting i Cup Tasters. A teraz ma szansę na Mistrzostwo Świata.

 

Poznajcie bliżej Alka Smęta – Head Roastera naszej firmy.

Mistrzostwo Polski Cup Tasters 2022 i Roasting 2022

Świat zawodów baristycznych jest niemal tak bogaty, jak sam aromat świeżo parzonej kawy o poranku. Na całym świecie organizowane są rozgrywki, w których konkurują najlepsi bariści, roasterzy i inni mistrzowie kawowego rzemiosła. To nie tylko rywalizacja, ale także okazja do nauki i wymiany doświadczeń. Barista, mistrz w sztuce parzenia kawy, musi opanować do perfekcji techniki parzenia espresso, ale też mieć wyczucie smaku i umiejętność tworzenia unikalnych kompozycji smakowych.

Wśród zdobytych przez Alka tytułów Mistrza Polski są Cup Tasters 2022 i Roasting 2022. Przyjrzyjmy się na moment tym i innym najbardziej renomowanym zawodom w świecie kawy.

Mistrzostwa Polski Cup Tasters 2022

Mistrzostwa Cup Tasters – to tu rywalizacja spotyka się z pasją do degustacji. Konkurs ma za zadanie wyłonić najlepszego degustatora kawy. Główne kryteria oceny to umiejętność identyfikacji różnych smaków i aromatów oraz szybkość w rozpoznawaniu kaw segmentu Specialty. Podczas tych zawodów, eksperci w sztuce degustacji udowadniają, że są mistrzami w odkrywaniu i docenianiu bogactwa smaków, które kryją się w ziarnach.

Mistrzostwa Polski Roasting 2022

Mistrzostwa Roastingu mają na celu wyłonić mistrza palenia kawy. Uczestnicy muszą zademonstrować umiejętność precyzyjnego kontrolowania procesu palenia i zdolność do eksplorowania różnorodności smaków, które drzemią w ziarnach kawy. Oceniana jest sprawność techniczna oraz kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych profili smakowych.

Startując w mistrzostwach, Alek robi to, co każdego dnia w LaCava, i robi to doskonale. Innymi słowy – klienci kupujący ziarna z naszej podwarszawskiej palarni, tak naprawdę piją najlepszą kawę w Polsce.

Aleksander Smęt – przyszły Mistrz Świata?

Już wkrótce Alek weźmie udział w Mistrzostwach Świata. Najbliższe odbędą się w Grecji, a kolejne na Tajwanie. Z tej okazji, póki jeszcze nie otacza go wianuszek dziennikarzy, postanowiliśmy zadać mu kilka pytań.

 

Alku, czy coś się zmieniło przez ten rok od zwycięstwa Cup Tasters 2022 i Roasting 2022?

– Co prawda pełen rok jeszcze nie minął, ale już widzę, że rośnie zainteresowanie naszą kawą. Wypalamy coraz więcej kaw przelewowych i jasnych espresso dla kawiarni specialty. Poza tym, dalej robię swoje i staram się być jak najlepszy w tym, co robię – w tej kwestii nic się nie zmieniło.

Co czujesz przed zbliżającymi się Mistrzostwami Świata? Stres czy euforię?

– I to, i to. Wiem, że prawdziwy stres będzie dopiero tam, na miejscu. Ale tłumaczę sobie, że robię to na co dzień. Ostatnio pomogło, może i tym razem pomoże.

Oby tak było! Zastanawia mnie jeszcze czym obecny Mistrz Polski kieruje się w wyborze idealnych ziaren.

– Soczystość, owocowość i słodycz – to lubię w kawach najbardziej. Tak smakują moje ulubione ziarna, do których dołączyła ostatnio Ecuador Grace Morales Flores – nowość w ofercie LaCavy i mój wybór na Limited Roaster Choice.

Właśnie, à propos! Może kilka słów, dla tych, którzy nie mieli okazji jej poznać. Ecuador Grace Morales Flores, którą od niedawna mamy w ofercie to nasze nowe ulubione ziarna (dobrze, jedne z wielu ulubionych). Farma, z której pochodzą, to rodzinny biznes Grace i jej brata. Co ciekawe, kawa stanowi tam tylko 2% całości upraw. Alku, dlaczego wybrałeś akurat ją na kawę Limited Roaster Choice?

– Grace Morales Flores przygotowała kawę w obróbce honey, w taki sposób, że charakter ziarna – jego odmiana i pochodzenie – został zachowany a słodycz subtelnie podkreślona. To samo chcę pokazać paląc tę kawę.

Ok, ostatnie pytanie. Co chciałbyś powiedzieć przyszłym uczestnikom Mistrzostw Polski?

– Może to trochę banalne, ale powiem – jeśli chcesz wygrać zawody, musisz w nich wystartować. Nie zawsze udaje się wygrać za pierwszym razem, czego sam jestem świetnym przykładem. Wielokrotnie brałem udział w różnych konkurencjach z lepszym lub gorszym skutkiem. Grunt to próbować i starać się być coraz lepszym w tym, co robisz. A druga rzecz to to, że regulamin to podręcznik wygrywania zawodów. Czytajcie regulamin!

 

Dziękuję za rozmowę! Alku, trzymamy kciuki!

 

Pozostaw komentarz

Komentarze muszą zostać zaakceptowane przed publikacją