Kawa po bawarsku - jak przygotować?

Szukasz receptury na smaczną kawę z czekoladowym akcentem? Kawa po bawarsku przyrządzona w oparciu o nasz przepis to prawdziwy hit, który dostarczy Twoim kubkom smakowym wiele radości. Przygotowany w ten sposób napój doskonale sprawdzi się zarówno w roli rozgrzewającej pyszności w jesienne i zimowe wieczory, jak i dostarczyciela błogiego orzeźwienia w trakcie lata. Sprawdź, jak przygotować kawę po bawarsku, dzięki której Twój dzień stanie się lepszy!

Czym jest kawa po bawarsku?

Kiedy słyszysz o napoju po bawarsku, to prawdopodobnie Twoim pierwszym skojarzeniem jest tzw. bawarka, czyli herbata z mlekiem, która niczym pizza z ananasem ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Znacznie mniej kontrowersyjnym naparem jest kawa po bawarsku będąca kuszącym połączeniem świeżej kawy, czekolady oraz różnego rodzaju dodatków. Podaje się ją zwykle w szklance, która podkreśla fantastyczny wygląd całej kompozycji i pozwala na wydobycie potencjału ze wszystkich składników nadających temu specjałowi niepowtarzalny charakter.

Komu przypadnie do gustu kawa po bawarsku?

Przepis na to, jak się robi kawę po bawarsku, z pewnością zainteresuje tych kawoszy, którzy lubią rozsmakować się w wyśmienitym, słodkim specjale kawowym. Kawa po bawarsku gwarantuje bowiem całą symfonię smaków i aromatów – delikatnie wyczuwalna kawowa goryczka przełamywana jest przyjemną słodyczą czekolady i bitej śmietany. Ten napój polecamy również miłośnikom nut korzennych – dodając szczyptę cynamonu na wierzch napoju, nie tylko go ozdobisz, ale i wzbogacisz gamę doznań sensorycznych.

Kiedy serwować kawę po bawarsku?

Zanim odpowiemy na pytanie, jak zrobić kawę po bawarsku, warto zastanowić się, kiedy najlepiej podawać ten specjał. Kawa na słodko to idealne rozwiązanie na spotkanie z przyjaciółmi lub popołudnie spędzane z rodziną. Uniwersalność tego napoju sprawia, że sprawdza się on zarówno w chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Rozgrzewająca kawa na słodko z dodatkiem cynamonu stanowi doskonały wybór, gdy temperatura za oknem nie rozpieszcza i masz ochotę wyciągnąć z głębi szafy najgrubszy sweter otrzymany w prezencie od babci. Kawa po bawarsku jest również udanym pomysłem podczas lata, kiedy to pomoże Ci w dobrym nastroju cieszyć się piękną, słoneczną pogodą.

Kawa po bawarsku – składniki potrzebne do przyrządzenia

Wizja wyśmienitej kawy na słodko rozbudza Twoją wyobraźnię? W takim razie skompletuj składniki kawy po bawarsku i zabierz się do jej przyrządzenia! Oto, co będzie Ci potrzebne do przygotowania tego specjału:

  • podwójne espresso lub 60 ml kawy z kawiarki,
  • 2-3 kostki ulubionej czekolady lub 2 łyżeczki syropu czekoladowego,
  • bita śmietana,
  • szczypta cynamonu.

Kawa po bawarsku to napój, którego przygotowanie zależy od tego, jakich składników użyjesz. Proponowana przez nas lista pozwoli Ci w łatwy sposób przyrządzić wyborną kawę na słodko w stylu bawarskim.

Wyśmienity przepis na kawę po bawarsku

Chcesz, aby kawa po bawarsku zagościła na Twoim stole i potrzebny Ci sprawdzony przepis, dzięki któremu przygotowanie tego specjału nie sprawi Ci żadnego problemu? Zapoznaj się z naszą recepturą i zaprezentuj bliskim, jak się robi kawę po bawarsku z prawdziwego zdarzenia.

  1. Umieść w szklance syrop czekoladowy lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Jak przeprowadzić kąpiel wodną? Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę z kostkami czekolady. W trakcie rozpuszczania się czekolady delikatnie ją mieszaj. Efektem kąpieli powinna być gęsta, ale płynna konsystencja słodkiego smakołyku.
  2. Przygotuj dwie porcje espresso lub odpowiednią ilość kawy w kawiarce (60 ml), wlej do szklanki z czekoladową zawartością i wymieszaj.
  3. Udekoruj delikatnie kawę przy użyciu bitej śmietany.
  4. Posyp górę bitej śmietany szczyptą cynamonu.

Tak przygotowana kawa po bawarsku z pewnością Cię zachwyci – do dzieła!

Podsumowanie

Znasz już odpowiedź na pytanie: kawa po bawarsku – co to jest? Ten słodki specjał kawowy wykonany według naszego przepisu w mig poprawi Ci nastrój i pozwoli się odprężyć po ciężkim dniu. Aby efekt był satysfakcjonujący, podstawą napoju powinna być wyselekcjonowana, świeżo zmielona kawa ziarnista. Jako palarnia kawy LaCava oferujemy szeroki wybór różnorodnych kaw ziarnistych z całego świata, w tym m.in. z Brazylii, Kenii czy Etiopii. Zdajemy sobie sprawę z tego, że prawdziwi kawosze lubią cieszyć się dobrym naparem zarówno w pracy, jak i po niej, dlatego w naszym asortymencie dostępna jest wysokiej jakości:

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Pozostaw komentarz

Wszystkie komentarze są moderowane przed publikacją