IDEALNE WARUNKI

DO CRAFTOWEJ PRODUKCJI KAWY SPECIALTY.


Pracujemy na absolutnie najlepszym sprzęcie do palenia kawy na rynku. Jesteśmy transparentni w craftowym charakterze naszej produkcji. Łączymy najnowocześniejsze technologie z całą wiedzą i doświadczeniem zbieranym przez lata palenia kawy.

Zapraszamy na tour po naszej świątyni.

Probatone 25 to legendarny piec do palenia kawy niemieckiej marki Probat. Łączy w sobie niezrównaną powtarzalność wypałów (batchy) ze słodyczą i gęstością sensoryczną naszych kaw.

PROBATONE 25


POZNAJ DUSZĘ PALARNI.

To, co jest unikalne dla produktów palarni LaCava to połączenie niewyobrażalnej soczystości, owocowości i słodyczy w kawie. Probat w połączeniu z wirtuozerią palenia pozwala nam wyzwolić ten "x" factor.

Maksymalna wielkość zasypu 25 kg, możliwość stabilnego palenia od 10 kg kawy zielonej. Czas palenia 7-15 minut. Wysoka elastyczność na zmiany energii. Czujniki temperatury kawy, bębna oraz powietrza wylotowego.

W filiżance będzie dominować słodycz, gęste body i dojrzałe owoce, a w espresso nuty czekolady i orzechów.

MAGAZYN KAWY ZIELONEJ


Kawę zieloną przechowujemy w kompletnie wyizolowanym, ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, co gwarantuje najlepsze możliwe warunki dla jakości i stabilności surowca kawy zielonej.

Temperatura oraz wilgotność jest stabilna oraz monitorowana 24h/7 dni w tygodniu za pomocą czujników firmy Cropster. Każdy wypał w naszej palarni posiada przyporządkowane wartości temperatury oraz wilgotności w tym magazynie, jak i w pomieszczeniu wypalania.

CROPSTER - NASZA BAZA DOŚWIADCZEŃ


Każdy batch jest ściśle monitorowany, zapisywany w oprogramowaniu firmy Cropster, uznanej za najlepszy software do palenia kawy na świecie.

Prowadzimy restrykcyjną politykę Quality Control, a dzięki Cropsterowi sprawdzamy parametry każdego wypału, aby był dokładnie "w punkt". Head Roaster testuje, profiluje, ocenia każdy batch.

Destoner (na środku) to urządzenie służące do usuwania defektów w kawie. Nawet w najlepszych ziarnach mogą znaleźć się małe kamienie lub drewienka pochodzące z plantacji kawy. Używany destonera, aby mieć 100% pewności, że nasza kawa jest czysta i sprawdzona, zanim trafi do młynka.


Loader (po prawie) to podstawa pracy z dużą ilością wypalanej kawy. Umożliwia szybkie i bezpieczne przetransportowanie kawy zielonej na górę pieca przed jego zasypaniem.

Nawet najlepsza technologia byłaby niczym bez utalentowanego Roast Mastera, który swoja wiedzą i doświadczeniem spina wszystko w genialny produkt. Jesteśmy dumni z tego, że tą osobą jest w naszej firmie Alek Smęt. Poznajcie naszego Head Coffee Roastera.

ALEK SMĘT - ROAST MASTER


Zaczynał swoją przygodę z kawą jako barista. Doświadczenia zbierał pracując w Anglii oraz Polsce. Posiada niezwykle precyzyjny warsztat sensoryczny, który jest podstawą pracy najbardziej utalentowanych roasterów na świecie. Pracując w naszej palarni z najlepszym zielonym ziarnem, tworzy prawdziwe cuda. Jego ostatnim wielkim osiągnięciem jest seria blendów pod filtr BRU, która podbiła serca naszych Klientów.

Mimo ogromnego doświadczenia pozostaje skromny i zawsze otwarty na nową wiedzę.

W palarni LaCava korzystamy z najbardziej zaawansowanego sprzętu do pomiarów: Lighttells precyzyjnie mierzy kolor każdego wypału, a Wila służy do pomiaru wilgotności kawy zielonej. Poniżej znajdziesz nasz park maszyn pakujących oraz czujniki marki Cropster.